Design interior, este proiectul care va ofera informatii si sfaturi utile pentru o amenajare potrivita in spatiile mici de locuit, in 8 stiluri artistice.
Cand ne referim la decorari interioare, ne referim la lucrul practic. Desigur, e bine ca atunci cand dorim un anumit tip de decorare interioara, sa apelam la un designer de interior sau sa ne documentam foarte bine.
Trebuie sa incercam sa vedem imaginea de ansamblu, atunci cand asezam detaliile interiorului pe care dorim sa-l amenajam. Practic este bine sa plecam de la un plan cu modul cum vrem sa arate locuinta noastra, in ce stil vrem sa o amenajam si sa ne tinem de el.
Apoi intocmim o lista de cumparaturi a elementelor ce urmeaza a fi achizitionate pentru realizarea acestui proiect.
Design interior - 10 reguli generale pentru amenajari interioare a spatiilor mici de locuit, din garsoniera si apartament
De obicei, locuintele cu perimetrul de mici dimensiuni, fac ca amenajarea lor sa fie mai complicata, tocmai datorita spatiului insuficient de depozitare.
In decorarea interioara, trebuie sa tii cont si de specificul acesteia: comandata sau semi-decomandata. Astfel, ori iti faci un plan de care sa te tii, ori apelezi la un designer de interior pentru a te bucura de cat mai mult spatiu si de o amenajare de succes.
De aceea va venim in ajutor cu 10 reguli generale si esentiale in ceea ce priveste proiectul design interior a locuintelor cu spatii mici.
Iata cele 10 reguli generale pentru design interior a spatiilor mici de locuit:
Regula 1. Culorile potrivite in amenajari interioare pentru locuintele mici
Specialistii in design interior, iti recomanda sa folosesti culori deschise pentru pereti si podele: alb, bejuri si crem.
Daca peretii, podeaua si tavanul au culori complementare: rosu-verde, galben-violet, albastru-oranj, vei avea iluzia de spatiu mai mare, mai luminat.
Regula 2. Piese de mobila proportionale pentru amenajari interioare a spatiilor mici de locuit
Intr-un spatiu mic, piesele de mobila trebuie sa aiba un aspect cat mai simplu, dar modern, sa aiba proportiile potrivite si echilibrate.
Combina piesele de mobilier mari cu unele mici, o masuta de cafea rotunda sau care sa aiba colturile rotunjite.
Exemple de piese de mobilier mari: dulapuri bine compartimentate, cu o inaltime mai mare decat latimea, pat cu spatii de depozitare sau o canapea extensibila.
Aceasta combinatie proportionala a pieselor de mobilier va genereaza senzatia de o locuinta spatioasa si ordonata.
Regula 3. Mobilier multifunctional pentru amenajari interioare a locuintelor mici
Pentru a profita la maximum de spatiul pe care il ai, trebuie sa pui accent pe mobilierul multifunctional.
Astfel, poti folosi mese rabatabile, necesare si la evenimente sau pe post de birou, atat in bucatarie cat si in living.
Pentru dormitor, poti aplica un pat rabatabil, pe perete vertical, echipat cu rafuri de perete.
In bucatarie si in living, poti recurge la scaune si taburete, cu spatii de depozitare, care tin loc si de mese.
Regula 4. Inlocuirea usilor interioare cu usi pliante sau glisante, sau eliminarea lor, pentru amenajari interioare in locuintele mici
Usile pliante, nu numai ca impart spatiul in mod inteligent, dar pot fi folosite pentru sufragerie, bucatarie, dormitor si baie, intrucat sunt usor de manevrat.
Ele sunt intrebuintate, pentru ca usile sa nu mai blocheze holul. De asemenea se pot folosi si pentru debarale, pentru a nu pierde nici un centimetru patrat din spatiul de locuit.
Daca ai balconul inchis, poti sa o folosesti si la balcon, pentru o compartimentare corecta a intregului spatiu de locuit.
Regula 5. Mobilier personalizat, pentru folosirea maxima a spatiului, in amenajari interioare a caselor mici
Mobilierul personalizat este mobilierul realizat pe comanda, dupa schitele tale sau ale unui designer. Avantajul mobilierului personalizat este ca se integreaza perfect in spatiul pentru care a fost creat.
Mobilierul personalizat are rolul de a descogestiona spatiul incarcat excesiv iar recompartimentarea lui se poate face intr-un mod cat mai practic.
Spre exemplu, o biblioteca gandita de designer, poate avea inaltimi diferite si ofera spatii de depozitare inchise, dar si deschise pentru carti sau decoratiuni.
Spre exemplu, o biblioteca inalta pana in tavan, care imbraca tot peretele este locul perfect pentru cartile si colectiile tale de cd-uri. Daca este configurata si cu un corp de dulap, incastrat in ea, iti confera si spatiu pentru depozitarea hainelor.
Pentru un stil contemporan se recomanda rafturi asimetrice, daca iti alegi acest stil de amenajare interioara.
Pentru dormitor si camera copilului se recomanda piese de mobilier cu o inaltime joasa sau medie, pentru a crea un spatiu mai aerisit si luminos.
De asemenea, ti se recomanda ca zona ferestrei sa fie conturata de corpuri de bibloteca, pentru a beneficia de cat mai mult spatiu.
Regula 6. Iluminatul in amenajari interioare adecvat spatiilor mici de locuit
Scopul amenajarii spatiilor de mici dimensiuni (de la culori, piese de mobilier pana la decoratiunile alese) este de fapt o cautare a luminii, a aerului, a confortului de zi cu zi. In camerele mici principale, dormitor si sufragerie, trebuie sa aveti cat mai multa lumina naturala, lumina vizibila prin ferestre, ata de benefica pentru sanatate. Lumina artificiala, poti sa o suplimentezi prin lampi si spoturi . In camerele mici vi se recomanda o lumina calda si generoasa. Vi se recomanda corpuri de iluminat de dimensiuni mici, incastrate in tavan, montate pe perete, lustre mici si medii. De asemenea poti utiliza si lampadare traditionale sau lampi pentru lumina de veghe .
In spatiile lipsite adesea de lumina naturala, precum holurile si baile sau pentru bucatarie, vi se recomanda spoturile decorative, cu lumina calda si generoasa.
Regula 7. Decoratiunile recomandate intr-un spatiu mic de locuit
Intr-o locuinta de mici dimensiuni ti se recomanda sa alegi decoratiuni putine, simple si unele cu rol functional. De exemplu, un ceas arata ora iar florile dintr-un ghiveci decorativ oxigeneaza camera. Un alt obiect de decor, un cos frumos lucrat din rachita poate fi folosit atat la depozitarea cartilor, rufelor sau ca suport pentru o damingeana( sau un ghiveci de flori).
De asemenea, iti recomand utilizarea oglinzilor decorative, pentru a crea efectul de locuinta mai incapatoare si mai luminoasa. Pentru ca oglinzile reflecta orice tip de lumina (artificiala sau naturala), iti recomand sa beneficiezi de cat mai multe oglinzi. Aplica oglinzi mari in dormitor sau living pentru a te bucura de mai multa lumina. Pentru ca maresc vizual un spatiu, iti recomand sa le grupazi pe un perete in spatiile intunecate, in hol sau in camerele cu ferestre mici.
Indiferent de stilul preferat (clasic, vintage, minimalist, modern, contemporan, handmade si nu in ultimul rand rustic), opteaza pentru decoratiuni simpe, putine si utile. Acestea trebuie sa fie in armonie cu celelalte elemente din locuinta ta ( piese de mobilier, corpuri de iluminat, draperii si perdele, zugraveli), necesare stilului tau de viata.
Regula 8. Inlocuirea covoarelor mari sau eliminarea lor, in amenajari interioare a spatiilor mici de locuit
Pentru a creea senzatia de locuinta spatioasa, iti recomandam inlocuirea covoarelor mari cu carpete sau presuri mici pentru delimitarea vizuala a anumitor zone din locuinta ta. Estetic, un covor mic, bine ales poate pune in valoare celelalte elemente din camera – mobila, pereti, decoratiuni – prin contrast . Din punct de vedere functional, are rolul de a termoizola podeaua . Pentru acest aspect iti recomand pentru baie un covor mic si moale, sa nu pui picioarele direct pe gresia rece. Poti adauga cate un covor mic in fiecare camera daca tii cont de cateva trucuri. Sa acopere 50% din suprafata camerei. Sa fie vazut in intregime, sa nu fie indoit la colturi. Modelul covorului sa fie in armonie cu stilul camerei – forma mesei si a scaunelor, forma fotoliilor si canapelei, forma corpurilor de biblioteca sau dulapuri. Sa creeze un echilibru intre forma, textura, culoare si functie.
Regula 9. Masina de spalat pe un suport mobil cu roti, o solutie pentru amenajari interioare a unei locuinte mici
Pentru un spatiu limitat iti sugerez sa-ti pui masina de spalat pe un suport pe roti reglabil, cu dispozitiv de franare. Pentru a economisi spatiul din baie, o poti depozita in debara, sau in holul de langa baie, daca-ti permite spatiul.
Regula 10. Bucataria in balcon – solutia ideala pentru amenajari interioare a apartamentelor mici
Pentru a-ti folosi cat mai eficient spatiul din locuinta ta mica, iti sugerez sa-ti muti bucataria pe balcon. Avand in vedere ca balconul devine o extensia a bucatariei initiale, si nu poate sa indeplineasca toate functiile unei bucatarii propriu-zise, trebuie sa iei in calcul cateva idei de imbunatatire a lui.
Iti recomand sa-ti termoizolezi balconul in exterior cu o tamplarie buna sau cu termopane, ca sa asigure o bariera termica, mai ales iarna.
Daca muti in balcon, aragazul, frigiderul, combina frigorifica, hota, trebuie sa iei in calcul repozitionarea instalatiilor de racordare ale acestora.
In spatiul care a fost destinat din constructie, bucatariei , iti recomand sa faci o zona dining, unde poti sa iei masa in familie, sau chiar o camera de lucru.
Design interior - 7 sfaturi utile si solutii pentru proiectul amenajari interioare pentru o garsoniera mica de 20/30 mp
Intr-o garsoniera de mici dimensiuni, trebuie sa ai in vedere o organizare riguroasa a ei si sa fie generos luminata. Pentru a crea senzatia de locuinta spatioasa si luminoasa trebuie sa fii atent la achizitionarea elementele ce o compun. Obiectele de mobilier trebuie alese cu bun gust, de dimensiuni potrivite incaperii ( fara mobilier masiv), tinand cont de rolul lor principal – utilitatea.
Design interior – 1. Ce culori sa alegi intr-o garsoniera cu spatiul mic, de 20/30 mp
Foloseste culori deschise: alb sau nuante de bej, crem, galben, gri, bleu, turcoaz, verde deschis sau de ce nu roz deschis. Solutia cea mai buna ar fi sa vopsesti toti peretii in alb si sa optezi pentru piese de mobilier mai inchise la culoare. O mobila alba si peretii albi, oricat de multa luminozitate ar crea vizual, excesul de alb ar fi prea obositor pentru ochi. Sau, mai exista o solutie, pentru a distrage atentia de la lipsa de spatiu, sa zugravesti un perete intr-o culoare diferita.
Design interior – 2. Ce piese de mobilier sa alegi intr-o garsoniera mica, cu perimetrul de 20/30 mp
Design interior – a. Mobilier multifunctional
Opteaza pentru mobilierl cu aspect simplu, dar modern si cu rol multifunctional, pentru satisfacerea nevoilor tale. Pentru zona de living, o canapeaua extensibila, care poate fi folosita pe post de pat de dormit si care ofera si spatii de depozitare. Pentru zona de dormit, iti recomand un pat rabatabil echipat cu rafturi de perete ce poate fi incorporat in alte piese de mobilier sau in perete. Pentru zona de living si bucatarie poti recurge la scaune si tabureti cu spatii de depozitare, care tin loc si de mese. De asemenea poti achizitiona si o masa extensibila, folosita atat ca masuta de cafea cat si de masa mare, pentru musafiri. Pentru zona de bucatarie poti beneficia de o masa cu spatii speciale pentru depozitarea scaunelor.
Design interior – b. Foloseste spatiul pe verticala !
Alege dulapuri suspendate ca spatiu de depozitare dar nu prea multe si departe de ferestre pentru a nu bloca lumina. Pentru tinut obiecte decorative si carti, foloseste etajere, rafturi si polite. Le poti monta, astfel: intinse pe lungimea unui perete , in forma de cuburi, sau asezate asimetric in stil contemporan, pe un perete sau doi pereti.
Pentru a crea si spatiu de living , poti opta pentru un pat suspendat, sub care poti pune un birou.
Design interior – c. Alege piese de mobilier cu piciore mai lungi !
Piesele de mobilier cu picioarele mai lungi, sunt mai usoare si mai elegante.
Pentru ca se vede, si podeaua de sub ele, cei care o privesc vor avea senzatia de camera mai spatioasa si mai luminoasa.
Design interior – d. Foloseste mobila fara manere !
Manerele dau senzatia de spatiu aglomerat. Opteaza pentru usi care se deschid apasand pur si simplu pe ele – prin sistemul push, fie pentru manere frezate.
Design interior – e. Fa-ti si mobila la comanda !
Desi este mai costisitoare, ea pare a fi solutia optima pentru amenajarea unei garsoniere de mici dimensiuni. Configurarea unor piese de mobilier multifunctionale, corespund mai corect spatiului. Ele sunt confectionate, in urma unor masuratori facute de tine sau de designer, si raspund stilului tau de viata.
Design interior – 3. Inlocuieste usile cu usi glisante, sau pliante, in garsoniera ta de 20/30 mp !
Usile pliante sau glisante asigura o compartimentare mai inteligenta a spatiului. Prin utilizarea lor vei beneficia de mai mult spatiu in locuinta ta mica. Vei evita inghesuiala in momentul in care deschizi o usa, intrucat deblocheaza anumite zone a locuintei (hol, balcon). Ele pot fi instalate atat la intrarea din baie, camera garsonierei, la balcon (daca este inchis) cat si la bucatarie.
Design interior – 4. Foloseste oglinzi cu rol practic si estetic, de decor, in garsoniera ta de 20/30 mp !
Pentru ca holul este cel mai intunecat loc din casa iti recomand sa aplici oglinzi pe un perete intreg, cu diferite rame si forme. Aranjate astfel, vei beneficia de iluzii optice: spatiul mai mare si mai luminos . Poti sa mai adaugi in hol si o oglinda inalta cat tot peretele in spatele unui pantofar sau integrata intr-un dulap.
Poti plasa si o sursa de lumina in fata unei oglinzi: lampadar, sfesnic cu lumanare aprinsa, pentru o reflexie mai buna a luminii.
Design interior – 5. Delimiteaza-ti spatiul din garsoniera ta de 20/30 mp
Design interior – a. Alege paravane sau panouri pliabile
Pentru a face spatiul de mici demensiuni dintr-o garsoniera, cat mai util, iti recomand sa te inspiri din mai multe metode de delimitare a lui. Poti sa folosesti paravane sau panouri pliabile pentru a delimita zonele lui de activitate.
Apoi, zona de dormit poti sa o amenajezi cu o canapea si o comoda. In zona de lucru poti opta pentru un birou si un scaun sau poti opta pentru o zona de distractie. Aici poti aranja o canapea extensibila si un corp de biblioteca cu televizorul incadrat in ea.
Design interior – b. Utilizeaza usi glisante, pliante pentru o delimitare practica
Pentru a mari spatiul din garsoniera ta si al face mai practic iti recomand sa inlocuiesti usile interioare cu usi glisante sau pliante. Acestea pot fi confectionate din lemn sau sticla daca vrei mai multa lumina. Usile pliante sau glisante le poti monta la baie, bucatarie si chiar la balcon, daca este inchis.
Design interior – c. Opteaza pentru pereti despartitori din sticla
In mare voga sunt si peretii despartitori din sticla cu care poti compartimenta in mod inteligent spatiul din locuinta ta. Peretii din sticla, aduc un plus de valoare garsonierei tale, prin efectul lor de luminozitate, eleganta si stil.
Design interior – d. Alege perdele in loc de draperii, pentru un spatiu mai luminos si aerisit!
Alege perdele usoare si diafane, deschise la culoare, inalte, puse pe tot peretele cu fereastra pentru marirea spatiului vizual al camerei. Pentru a spori efectul de luminozitate a incaperei, poti acoperi un perete cu o perdea, pentru a crea iluzia unei ferestre aditionale.
Pentru delimitarea zonei de dormit, a patului, de zona de living, iti recomand sa montezi perdele usoare de nuante deschise. Aceste perdele pot fi montate pe o sina prinsa in tavan, si-ti confera un plus de intimitate si confort.
Design interior – e. Covoarele, carpetele sau presurile pot separa mai bine zonele de activitate
Covoarele mici, carpetele sau presurile pot veni si ele in ajutorul tau pentru delimitarea spatiului tau de locuit. Le poti intrebuinta ata in zonele de activitate cat si in zonele de relaxare. Intinde un covor mic dreptunghiular, antiderapant in zona de bucatarie, pe gresie si o carpeta rotunda sub masa de lucru, birou. Asterne si covoare mici, dreptunghiulare moi, in jurul patului de dormit pentru un plus de confort.
Design interior – 6. Aparate electrocasnice incorporate pentru economisisrea spatiului din garsoniera ta de 20/30 mp
Pentru a economisi spatiul intr-o garsoniera de mici dimensiuni, designerii iti recomanda sa te limitezi la strictul necesar in alegerea electrocasnicilor. Pentru a conferi un aspect ordonat, aparatele electrocasnice, trebuie sa fie incorparate intr-un mod practic si util. Tot pentru economisirea spatiului poti sa le asezi pe suporturi de roti, pentru a le muta usor dintr-un loc in altul.
Design interior – Mobila personalizata, pentru electrocasnice incorporabile
Opteaza pentru o mobila de bucatarie cu electrocasnice incorporabile, facuta la comanda. Astfel configurata, vei beneficia de: frigider incorporabill, masina de spalat vase, incorporabil, care poate ocupa locul unui corp de dulap. Si alte electrocasnice importante le poti incorpora, ca: o plita si un cuptor sau un cuptor cu microunde, incastrat pe un raft superior.Daca alegi aceasta varianta, vei economisi spatiul, te vei misca in voie cand gatesti, iar bucataria ta va avea un aspect modern utilat.
Design interior – Alte electrocasnice, pentru o utilare completa a bucatariei
Pentru o utilare completa a bucatariei iti recomand sa-ti iei si un robot de bucatarie, multifunctional. Acesta va tine loc de mixer si de blender. Opteaza si pentru un esspresor sau un filtru de cafea si o hota pentru abur si fum.
Design interior – 7. Televizorul prins de perete sau suspendat, pentru a economisi spatiul disponinil din garsoniera ta de 20/30 mp
Montarea televizorului pe perete iti va economisi spatiul din biblioteca sau de pe podea, daca l-ai pune pe o comoda destinata lui.
Daca optezi pentru un suport mobil, rotativ, poti sa-l pui la orice inaltime doresti. Astfel poti sa privesti la televizor din orice unghi doresti, dintr-o pozitie mult mai comoda.
Design interior - Idei, sfaturi si solutii pentru amenajarea interioara a unei garsoniere mai mari de 40 mp
O garsoniera cu un perimetru de dimensiuni mai mari, iti ofera posibilitatea sa o amenajezi mai organizat si ordonat. Iti permite sa folosesti elemente de mobilier si obiecte decorative mai voluminoase. Astfel, poti sa o adaptezi mai usor nevoilor tale. Avantajele unei garsoniere mai mari de 40 mp, este ca poti sa folosesti pereti despartitori si sa o faci de tip semi- decomandat. Adica, poti separa camera de zi, livingul de dormitor, sau poti sa o faci in stil open space. Daca alegi sa o amenajezi in stil open space, trebuie sa separi zonele de activitate cu ajutorul pieselor de mobilier, finisaje, textile, decoratiuni etc.
1. Recomandari in amenajari interioare, a unei garsoniere in stil open space
Aceasta amenajare, presupune sa spargi peretelui, daca este de umplutura, dintre living si bucatarie pentru a obtine o singura incapere. Acest spatiu devine mai mare si mai usor de organizat. Pentru aceasta imbunatatire a spatiului tau de locuit ai nevoie de autorizatie, pentru a elimina peretele despartitor.
Cum sa delimitezi zonele de activitate, intr-un spatiu open space
Intr-un open space , in traducere spatiu deschis, o singura incapere, include mai multe zone de activitate. Aceste zone sunt: bucatarie, living, dining, birou, dormitor, iar aceasta amenajare, vine din nevoia de spatiu nai mare si multifunctional.
Pentru a delimita zonele intr-un open space, trebuie sa tii cont de modul cum aranjezi elementele de mobilier, covoarele si corpurile de iluminat. De asemenea trebuie sa tii cont si de culorile si contrastele alese, pentru ca amenajarea sa fie una de succes.
Cum delimitezi zona de living de restul zonelor
Pentru zona de living opteaza pentru o culoare vesela: rosu deschis, roz, galben, verde deschis, albastru pal, portocaliu, care sa insufleteasca locul. Te poti folosi de covoare, perdele si alte textile, pentru a delimita spatiul, si chiar de pardosele: parchet si gresie. De asemenea, poti sa aplici un tapet sau fototapet de contrast, pe unul dintre pereti, pentru a scoate in evidenta zona de living.
In restul zonelor de activitate iti recomand sa folosesti culori neutre: alb, bej, gri, maro, negru. Acestea contribuie la realizarea unui decor modern si o atmosfera primitoare, calda si calma.
Cum sa amplasezi piesele de mobilier pentru a delimita zonele de activitate
Un bar inalt poate delimita vizual livingul de bucatarie. O biblioteca de lungimea patului de dormit va separa zona de dormit de restul camerei. Pentru separarea bucatariei de zona de dining, poti recurge la o canapea decorativa.
Pardoselile utilizate intr-o amenajare gen open space
Pentru zona de living si zona de dormit iti recomand sa pui parchet in nuante deschise la culoare. Pentru zona de bucatarie iti recomand sa aplici gresie, in acelasi ton cu parchetul, pentru a crea senzatia de spatiu mai mare.
Obiectele de decor intrebuintate intr-un spatiu open space
Decoratiunile trebuie sa fie putine, sa aiba si rol functional, sa fie in armonie cu celelalte elemente din open spice, sa aiba acelasi stil si eleganta.
Design interior - Idei si solutii pentru amenajari interioare, garsoniera la mansarda: bucatarie, living si dormitor in aceeasi incapere
Pentru o amenajare moderna iti recomand sa amplasezi zona de living in dreptul celei mai mari ferestre. In acest mod, te vei bucura in timpul zilei de cat mai multa lumina naturala. Pentru a insufleti zona de living iti recomand sa folosesti o culoare vesela a textilelor: perdele, covoare, cuverturi etc., sau a pardoselei, de preferat parchet. Poti aplica si un tapet sau fototapet pe un perete pentru a delimita si a scoate mai bine in evidenta zona de living. Spre exemplu, puteti amplasa o canapea chiar langa geam, un covor clasic in patrate si doua mese, mici rotunde pentru cafea.
Idei de organizare, a bucatariei, baii si dormitorului la mansarda, in open space
Bucataria poti sa o separi de living utilizand o mobila in forma de L. Tot in bucatarie poti sa-ti iei masa, daca amplasezi o masa din lemn in dreptul ferestrei.
Langa bucatarie poti amplasa baia, cu cabina de dus, iar in coltul opus poti amenaja zona de dormit – cu pat de dormitor, dulap sau sifonier si chiar un birou de lucru, daca-ti permite spatiul de locuit.
Design interior - Amenajari interioare, pentru garsoniera sau apartament mic, in functie de stilul artistic ales
Inainte de a-ti achizitiona mobila din magazin cu decoratiuni si culori pentru pereti, trebuie sa-ti faci un plan si o lista de cumparaturi – tu sau designerul – pentru a stabili ce stil vrei sa aplici pentru ca locuinta ta sa capete un aspect primitor in care sa imbini utilul cu placutul.
Indiferent de stilul pe care ti-l alegi – clasic, modern, scandinav, retro, vintage, contemporan, rustic, feng shui, handmade, industrial, eclectic, el trebuie sa corespunda stilului tau de viata, sa fie adaptat nevoilor tale de zi cu zi.
Pentru informatii detaliate despre amenajare living in diferite stiluri artistice vezi si articolele: Amenajare living in 211 imagini si 14 stiluri artistice, Amenajare living neoclasic in 20 poze de inspiratie, Amenajare living minimalist in 25 poze de inspiratie
Pentru amenajare bucatarie sau baie in diferite stiluri artistice, consulta: Amenajare bucatarie in 178 poze si 10 stiluri, Amenajare baie in 100 imagini si 9 stiluri artistice
Design interior - 1. Stilul clasic pentru amenajari interioare ale spatiilor mici de locuit: garsoniera sau apartament
Stilul clasic, isi pastreaza popularitatea in amenajari interioare, datorita elegantei si simplitatii lui. Stilul clasic este puternic influentat de clasicism, curent ce a luat nastere in Franta, in secolul al XVII-lea.
Stilul clasic, desi este recomandat mai mult pentru interioare largi, somptuoase, poate fi potrivit si pentru o garsoniera. Aceasta trebuie sa aiba dimensiuni mai mari de 40 mp. Garsoniera poate fi gen open-space sau delimitata prin pereti despartitori, pentru a aborda si include stilul clasic in amenajare.
In momentul actual, stilul clasic modern, isi pastreaza eleganta si armonia, insa decoratiunile si piesele de mobilier capata un aspect mai simplificat.
Trasatura definitorie a stilului clasic in amenajari interioare, este rafinamentul, combinat cu simetria si simplitatea accesoriilor decorative ce confera confort.
Recunosti usor o inacapere amenajata in design clasic: culorile sunt linistitoare, mature, piesele de mobilier au aspect impunator, sunt proportionate intr-o forma perfect armonizata, cu detalii bogate in ornamentatii, inglobate in mod echilibrat in decor.
Ca o abordare moderna a stilului clasic, este stilul „neoclasic”, care reinventeaza si reanterpreteaza principiile autentice ale curentului clasic.
In stilul neoclasic, predomina tonuri deschise de culoare, iar forma elementelor ce-l compun trebuie sa iasa in evidenta. Consulta: Amenajare living neoclasic
Pentru amenajare bucatarie in stil clasic, inclusiv pentru bucatarie mica in stil clasic, consulta:
Design interior - 2. Stilul modern, pentru amenajari interioare, dedicat spatiilor mici din garsoniera si apartament
Termenul „modern”, se refera la ceva ce tine de timpul prezent, actual, de aceea este adesea confundat cu stilul contemporan, cu cel scandinav sau cu minimalismul. Din acest motiv, pare contradictoriu, sa vorbim in secolul XXI despre un stil modern, care isi are provenienta si sursa de inspiratie in modernism, curent artistic aparut la inceputul secolului al XX-lea.
Stilul modern in design interior se caracterizeaza prin simplitate si minimalism, si este potrivit in interioarele oricarei locuinte.
Trasaturile esentiale ale stilului modern, constau in linii drepte, forme clare si plane, in locul suprafetelor sculptate in relief, un minim de accesorii decorative, si texturi cu o geometrie neutra sau uni.
Chiar daca la prima vedere nu pare la fel de confortabil ca stilul scandinav sau stilul rustic, daca echilibrati corpurile de mobilier, culorile si finisajele, efectul va fi spectaculos, veti obtine un decor atractiv si relaxant.
Stilul modern pune accent pe cele doua componenete ale unui design reusit, linii si forme, cu interioare deschise, gen open-space foarte luminoase si aerisite. Nu permite aglomeratia si dezordinea, iar fiecare element folosit trebuie sa aiba un rost si folos.
Vezi detalii despre stilul modern in amenajari interioare aici
Design interior - 3. Stilul scandinav sau nordic pentru amenajarea interioara a spatiilor mici de locuit
Stilul scandinav este usor de recunoscut datorita culorilor luminoase, a lemnului predominant in decor si a simplitatii. A aparut in casele danezilor, finlandezilor, norvegienilor si suedezilor, nu a fost inventat si inspirat din vre-un curent artistic. Stilul scandinav difera intr-o oarecare masura de la o tara nordica la alta, pentru ca iernile lungi i-au ajutat sa dezvolte si sa mentina elementele culturale specifice.
Stilul scandinav este de cativa ani la moda. Care sunt elementele sale tipice, care sunt caracteristicile corpurilor de mobilier si, nu in ultimul rand, ce reguli de amenajare ar trebuie sa te inspire daca-ti doresti o amenajare in design scandinav in locuinta ta.
Acest stil, in amenajari interioare, este reprezentat prin designul scandinav ce desemneaza cele cinci tari nordice: Islanda, Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda.
Casele amenajate in stil scandinav, sunt renumite pentru simplitate, minimalism, functionalitate si frumusete.
Informatii si sfaturi de amenajari interioare, in stil scandinav vezi aici
Design interior - 4. Stilul retro pentru amenajarea spatiilor mici de locuit din garsoniera si apartament
Pentru a-ti amenaja casa in stil retro, trebuie sa te inspiri din amenajarile interioare ale anilor 50 – 60 – 70. In acest mod, poti realiza o locuinta draguta, cu personalitate, cu nostalgia anilor din trecut.
Urmeaza, sa va expun informatii si idei de amenajari interioare, in stil retro.
Culorile specifice stilului retro pentru locuinta ta
Văruiește pereții în culori stralucitoare, pentru ca stilul retro este animat de aceste culori. Foloseste zugraveli in culori de accent: verde avocado, combinatii de maro, galben mustar, negru, portocaliu, rosu, gri.
Poti adaugă culoare si cu ajutorul unui mobilier în nuante pastelate, cum ar fi tonuri ca: roz sau lavanda, verde crud, sau bleu. Aceste culori dominante stilului retro vor anima atmosfera, vor face un ambient vesel si cald.
Piesele de mobilier, in stil retro, pentru caminul tau
Alegeti canapele lungi si largi, cu perne viu colorate, mese, scaune, abajururi din plastic, care transmit ideea de design retro.
Materialele prime caracteristice anilor 60, in ceea ce priveste mobilierul, sunt: plastic, cauciuc, sticla, lemn masiv. Aceste materiale, sunt folosite adesea, pentru a exprima si contura acest design retro.
Alte elemente semnificative stilului retro, pentru casa ta
Covoarele pufoase, par aruncate in mod dezordonat, margele pentru usi,iar decoratiunile sunt lucrate in mod impresinant. Toate aceste elemente, ca si piesele de mobilier mic, creeaza un spatiu de locuit confortabil si funtional. Acest stil, adaptat in amenajari interioare, iti confera o atmosfera vesela, animata de abundenta de culori vii.
Design interior - 5. Stilul Feng Shui pentru amenajarea interioara a spatiilor mici de locuit
Feng Shui, in traducerea chineza,” feng” inseamna vant si „shui” apa, este un ansamblu de principii de geomantie, care afirma ca formele si mediul ambiant pot influenta principiul qi=suflu. Scopul este crearea armoniei in locurile in care traiesc oamenii, prin analiza fluxurilor de energie din mediul inconjurator (qi). Bazandu-se pe teoria celor 5 elemente si pe principiile yin si yang, cunoscatorul feng-shui, incearca sa reechilibreze energiile care se manifesta local pentru a imbunatati sanatatea, bunastarea si comportamentul oamenilor.
Un qi pozitiv aduce fericire, sansa, bafta, iar un qi negativ aduce nefericire, necaz, dezastru.
Prosperitatea, fericirea, longevitatea si copii sanatosi, constituie cele patru centre majore din feng shui.
Principiile Feng Shui, se bazeaza pe reguli de pozitionare si cromatica a elementelor din incapere. Aceste reguli, se aplica daca tii cont de cele cinci elemente din natura: apa, foc, pamant, lemn si metal. De asemenea, trebuie sa tii cont si de orientarea lor in functie de punctele cardinale.
Scopul este sa echilibrezi si sa beneficiezi de energia Chi – energia vitala, a carei curgere trebuie sa fie echilibrata. Acest echilibru are rolul de a ne mentine sanatosi. De asemenea, pentru a amenaja un spatiu mic, gen garsoniera sau apartament, trebuie sa alegi elemente simple.
In stilul Feng Shui in amenajari interioare, trebuie sa tii cont de simetrie in ceea ce priveste aranjarea pieselor de mobilier si a decoratiunilor.
Pentru informatiile si idei despre 6 stiluri artistice, inclusiv stilul Feng Shui, consulta amenajari interioare.
Despre decoruri in stil Feng Shui si in alte stiluri artistice, consulta: Amenajare bucatarie in stil Feng Shui, Amenajare living, Amenajare baie
Design interior - 6. Stilul industrial sau loft pentru amenajare spatii mici de locuit
Inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea, arhitectura industriala si-a facut aparitia din lipsa unor utilitati, precum electricitatea, cand oamenii au inceput sa construiasca spatii largi, cu ferestre cat mai mari, pentru a beneficia de mai multa lumina naturala, pentru a putea munci.
Stilul industrial poate fi abordat intr-o garsoniera gen open space, mai mare de 40 mp, cat si intr-un apartament mic. Este un stil care scoate in relief, tot ceea ce ai ascunde sau ai masca, precum pereti din caramida si beton, aparent nefinisati cu vopseaua descojita.
Mai mult, conductele si tevile sunt lasate la vedere, canapelele si fotoliile sunt din piele degradate, uzate, si reconditionate.
Toate acestea, constituie elementele definitorii in amenajari interioare, in stil industrial.
Detaliile despre stilul industrial in amenajari interioare le gasitiaici
Design interior - 7. Stilul contemporan pentru amenajari interioare a spatiilor mici din garsoniera sau apartament
Stilul contemporan este des confundat cu stilul modern, dar referinta permanenta care le deosebeste este referinta permanenta a stilului contemporan la aici si acum. Stilul contemporan este o combinatie de stiluri, de la cele clasice la cele abstracte, si are trasaturi si forme frumoase. Stilul contemporan este considerat ca fiind un stil urban care se reliefeaza prin simplitate si functionalitate. Este caracterizat de linii simple, cu tendinte minimaliste, fara multe detalii si decoratiuni. Texturile, culorile, lumina si lemnul, accentul, constituie elementele cele mai importante din acest stil. Este creat pe baza stilului modern, stil care are la baza reanterpretarea designului din anii ’20, dar foloseste elemente de actualitate, este fluid si cu putine detalii caracteristice. Daca alegi acest stil de amenajari interioare, te vei bucura de mai mult spatiul de miscare. In plus, iti permite sa utilizezi, o paleta cromatica mai larga a culorilor si materialelor, precum si combinarea diferitelor elemente.
Caracteristica cea mai reprezentativa a stilului contemporan, este individualitatea si exclusivitatea, dorinta de a fi unic.
Informatii si detalii despre amenajari interioare, in stil contemporan vezi aici
Design interior -8. Stilul rustic romanesc pentru amenajarea spatiilor mici de locuit
Pentru amenajarea locuintei tale in stil rustic trebuie sa pretuiesti elementele de decor handmade. Aceste elemenete lucrate manual, pun accent pe valorile traditionale romanesti. Astfel, iti poti crea un ambient simplu si primitor.
In continuare iti vom prezenta informatii si sfaturi de amenajari interioare, in stil rustic.
Design interior – Materialele specifice stilului rustic romanesc
Materiile prime caracteristice stilului rustic: piatra naturala, lemnul masiv, piesele de mobilier traditionale laucrate manual. Aceste elemente le poti combina perfect, intr-o abordare moderna care sa transmita ideea de rustic (ca la tara).
Design interior – Piesele de mobilier definitorii stilului rustic romanesc
Opteaza pentru piese de mobilier si decoratiuni specifice acestui stil. Cumpara-ti cateva piese de mobilier vechi, autentice, din lemn masiv. Apoi le reconditionezi si decorezi cu picturi tipice stilului. Poti sa le faci multifunctionale dar sa-si pastreze aspectul de rustic.
Pentru dormitor iti recomand un pat rustic, cateva dulapuri si scaune, sculptate din lemn masiv. Aceste piese de mobilier le poti picta cu motive traditionale romanesti: cruce, soare, brad, motive florale stilizate, sfoara. Astfel pictate, aceste piese de mobilier iti vor aduce in casa”aerul” de tara, campenesc, si nostalgia anilor petrecuti la tara, la bunici.
Pentru a reda o atmosfera de design rustic autohton iti recomand sa-ti vopsesti peretii locuintei tale in culoarea alba, cu aspect de finisaj cavernos.
Design interior – Textilele distinctive stilului rustic romanesc
Materialele textile caracteristice stilului rustic sunt din fibre naturale: in, bumbac, canepa, iuta, sisal si lana, prelucrate cat mai putin.
Aceste textile rustice, sunt tesaturi lucrate la razboi, sau de mana, in motive nationale, in culori simple: rosu, verde, galben, albastru, maro si bej,tipice fiecarei zone geografice.
Design interior – Elemente de decoratiuni tipice designului rustic romanesc
iti recomand ca sa fixezi pe pereti, cateva stergare traditionale romanesti, lucrate manual cu diverse broderii manuale in culori si motive nationale. Poti aplica ca decor, si cateva farfurii din lut, pictate manual.
Poti folosi si alte tesaturi ca decor: cuverturi, covorase, fete de masa, lucrate la razboi, perdele (din bumbac sau din in). Aceste textile, iti vor scoate in evidenta acest design rustic, adaptat in stil modern casei tale.
Design interior – Blanuri si piei naturale specifice in designul rustic
De asemenea si blanurile sunt nelipsite din acest decor rustic. Astfel, cateva covorase din blana sau piele de vita, pot delimita spatiile din locuinta ta. O cuvertura din blana pusa pe canapeaua din living, aduce un plus de aer specific decorului rustic.
Design interior – Materialele pentru pardoseli, distictive stilului rustic
Pentru pardoseala iti recomand sa alegi parchet laminat sau dusumeaua din lemn care imita pardoseala rustica, cu lamele lungi si late din lemn.
Pentru zona de bucatarie, baie si hol, iti sugerez sa optezi pentru gresia in nuante caramizii, cu aspect matuit si invechit. Aceasta gresie este asemanatoare cu dalele de piatra sau din teracota, specifice stilului rustic.
Design interior – Alte finisaje de constructii, proprii stilului rustic
Placarea peretilor din hol, cu lambriu de lemn in nuante deschise de galben, roz, bleu, sau verde, si tavanele lambrisate, contribuie la recreerea unui spatiu traditional, rustic, romanesc, in stil modern.
Design interior - 9 sfaturi practice si solutii pentru amenajarea interioara a unui apartament mic de 2 camere
Pentru a valorifica orice spatiu si al face sa para cat mai luminos si mare, conform amenajarilor interioare actuale, trebuie sa tii cont de cateva reguli.
Regulile principale pentru amenajari interioare a spatiilor mici de locuit:
Amenajari interioare – 1. Bucura-te cat mai mult de lumina naturala
Camerele din apartamentul tau, scaldate de lumina naturala a zilei, vor parea mult mai spatioase si primitoare. De aceea iti recomand sa renunti la draperiile din materiale grele si inchise la culoare. Opteaza pentru perdele usoare, vaporoase si deschise la culoare care lasa lumina sa patrunda in casa ta. Elibereaza zonele din fata ferestrelor din apartamentul tau, de elemente masive, pentru a te bucura de lumina zilei.
Amenajari interioare – 2. Foloseste culori deschise sau pastelate
Daca-ti vopsesti peretii albi pentru a mari vizual spatiul, obiectele decorative (pernute decorative, vaze cu flori, tablouri), trebuie sa vina in contrast cromatic, sa iasa in evidenta. Intr-un spatiul cu peretii albi vor iesi in evidenta si culorile neutre ale pieselor de mobilier, pentru ca albul pune in valoare orice accent de culoare.
Daca-ti vopsesti peretii in culori deschise pastelate: crem, ivory, auriu sau bej, roz pal, vernil deschis, nu numai ca vei crea senzatia de spatialitate dar vei trai sentimentul ca ai adus prospetimea primavarii in casa ta.
De asemenea si parchetul, gresia si faianta trebuie sa le alegi in tonuri deschise pastelate, pentru a pastra specificul actual de amenajari interioare. Daca vrei sa scoti in evidenta livingul sau bucataria poti sa folosesti si culori de accent pe cate un perete. Astfel un perete accent, vopsit in galben stralucitor pentru living, si turcoaz pentru bucatarie, va anima atmosfera din casa.
Amenajari interioare – 3. Foloseste cat mai multe piese de mobilier suspendate albe sau deschise la culoare
Pentru a elibera cat mai mult spatiu pe pardoseala, iti sugerez sa folosesti piese de mobilier suspendate, atat in bucatarie, debarale, baie, cat si in sufragerie si dormitar. Pentru o ordine desavarsita in apartamentul tau mic, poti recurge si la rafturi incastrate in pereti sau polite suspendate. Intr-un spatiu mic de locuit, cu cat folosesti mai multe rafturi, etajere si polite, cu atat mai mult vor domni ordinea si buna dispozitie.
Daca pui accent pe rafturile incastrate atat in sufragerie cat si in bucatarie vei aduce un plus de aer modern in casa ta
Piese de mobilier configurate pana in tavan, pentru economisirea spatiului
O alta solutie pentru economisirea spatiului si pentru ca incaperea sa para mai inalta, ar fi montarea corpurilor pana in tavan. Astfel ve-ti beneficia de mai mult spatiu de depozitare, facandu-l mai functional.
Daca folositi si piese de mobilier cu finisaj lucios, acestea vor mari vizual spatiul, pentru ca reflecta si celelalte elemente din jur.
Piese de mobilier cu picioare renumita pentru eleganta si stil
Mobila cu picioare, ti-o recomand pentru sufragerie, pentru ca creeaza un spatiu mai aerisit si primitor. Ea nu numai ca este mai usoara dar lasa sa se vada dusumeaua si celelalte elemente de pe ea, intr-un mod placut ochiului.
Amenajari interioare – 4. Renunta la peretii despartitori, de umplutura
Poti sa renunti la peretii despartitori, de umplutura, dintre bucatarie si debarale ca sa-ti maresti bucataria, unde poti pune si o canapea. Sau poti renunta la peretele ( daca obtii autorizatie) dintre bucatarie si sufragerie, pentru a obtine un spatiu open space. Open space (spatiu deschis) este un concept vechi de 25 de ani aparut in tarile dezvoltate, din necesitatea oamenilor de a trai intr-un spatiu mai mare cu bucatarii mai functionale.
Amenajari interioare – 5. Foloseste usi glisante sau pliante, subtiri si transparente
Te ajuta sa-ti compartimentezi spatiul mai bine, fara sa pierzi un centimetru din el. Poti sa le folosesti pentru bucatarie, baie, sufragerie, debarale, pentru ca usile sa nu-ti mai blocheze holul.
Amenajari interioare – 6. Opteaza pentru mai multe surse de iluminat
Daca nu beneficiati de suficienta lumina naturala, trebuie sa o supliniti cu lumina artificiala data de: aplice, lustre, spoturi, lampi, veioze, lampadare etc. Indiferent de corpurile de iluminat alese, ele trebuie sa fie simple, in diverse forme si dimensiuni, de culori neutre, pentru a crea un ambient cald, calm si primitor.
Amenajari interioare – 7. Inlocuieste covoarele mari cu covoare mai mici, presuri sau carpete
Iti sugerez ca in sufragerie si in dormitor sa inlocuiesti covoarele mari cu covoare mici (50% din suprafata spatiului incaperei), pentru a crea senzatia de spatiu larg, aerisit si confortabil. Parchetul de culori deschise, lasat la vedere ( din cele doua incaperi), in acelasi ton cu gresia din hol, baie si bucatarie va crea iluzia de spatiul mare, va crea un ambient primitor.
Indiferent de stilul de amenajare ales, decoratiunile pentru un apartament de mici dimensiuni trebuie sa fie putine si sa aiba si un rol functional. Spre exemplu, poti aplica oglinzi, in zonele cu lumina slaba naturala a casei pentru efectul lor de luminozitate. Poti beneficia de oglinzi si pentru a-ti reflecta imaginea in ele, sa vezi cum iti sta o haina. In acest sens, ele au atat rol decorativ cat si practic.
Daca ai o baie mica, poti placa integral un perete cu oglinzi, pentru a dubla vizual suprafata ei.
Un ceas cu pendul, frumos decorat, aplicat pe perete iti indica si ora, avand atat rol estetic cat si practic.
Plantele decorative nu numai ca anima locuinta prin aspectul lor, dar o si oxigenaza.
Amenajari interioare – 9. Muta bucataria pe balcon, pentru a crea a treia camera
Pentru a castiga cat mai mult spatiu din apartamentul tau, iti recomand sa-ti muti bucataria in balcon. Pentru ca balconul va devine o extensie a bucatariei propriu- zise, trebuie sa-i aduci cateva imbunatatiri de utilizare.
Balconul trebuie sa-l izolezi termic, cu termopane sau o tamplarie buna, pentru a mentine caldura in perioadele reci ale anului.
Poti sa racordezi si un calorifer pe balcon, pentru a-ti asigura necesarul de caldura.
Cand muti pe balcon chiuveta, aragazul, cuptorul electric, combina frigorifica si chiar centrala termica, trebuie sa ai in vedere si racordarea lor.
Fostul spatiu destinat bucatariei, din constructie, poti sa-l transformi in a treia camera, in functie de nevoile tale.
Design interior - Sfaturi si solutii pentru amenajare living in design modern, in apartament de 48 mp
Acest design de interior are ca particularitate simplitatea. Liniile drepte si formele clare, ale pieselor de mobilier, a surselor de iluminat, un minim de accesorii si decoratiuni, sunt specifice stilului modern.
Pentru a te bucura de o amenajare de succes a celei mai importante camere din apartamentul tau, trenuie sa-ti faci un plan de care sa te tii. Apoi urmeaza sa-ti faci o lista de cumparaturi, pentru realizarea planului, sau sa apelezi la un designer de interior.
Incepand de la alegerea parchetului si zugravelilor, pana la piesele de mobilier si obiectele de decor, toate trebuie bine alese, pentru a transmite ideea de modern.
Design interior – Piesele de mobilier semnificative stilului modern, pentru realizarea livingului tau
Cum am mai spus, piesele de mobilier trebuie sa fie cu forme geometrice simple si clare.
Iti sugerez sa folosesti pe pereti: polite, rafturi, etajere, din pal melaminat simplu sau lucios, in loc de biblioteca clasica. In acest stil sunt folosite materiale usoare si practice. Poti sa-ti asezi si televizorul pe un astfel de raft sau sa-l fixezi intr-un suport, pe perete.
Poti sa-ti achizitionezi o canapea extensibila cu picioare, cu coltar sau o canapea de centru, cu picioare, in functie de locul unde vrei s-o asezi.
Picioarele pieselor de mobilier trebuie sa fie vizibile intr-un mod discret.
De asemenea, intr-un living amenajat modern nu lipsesc fotoliile cu picioare, pe care le poti cumpara in acelasi set cu canapeaua.
Iti sugerez ca masuta de cafea sa fie confectionata din metal cu linii curbe, si cu sticla deasupra, pentru un aer modern. Sa nu uitam ca la baza stilului modern, sta designul de exterior: sticla, ciment, inox si metal cromat.
Design interior – Podelele reprezentative designului modern, pentru casa ta
Dusumeaua din living, poti s-o acoperi cu parchet laminat din lemn, in nuante deschise, sau chiar cu sapa ipoxidica. Ea trebuie sa fie in acelasi ton cu gresia din hol si bucatarie, pentru spatiozitate si luminozitate.
In acest stil sunt excluse covoarele, datorita liniilor drepte si dure, tipice designului modern.
Design interior – Culorile tipice silului modern, pentru sufrageria ta
Peretii sufrageriei, poti sa-i zugravesti in culori neutre: alb, negru, bej, gri, simple si placute. Poti veni si cu o culoare de accent pe un perete: verde, rosu sau albastru, daca incaperea este spatioasa.
Design interior – Decoratiunile distincte designului modern pentru camera ta de zi
Obiectele de decor trebuie sa fie putine si de efect. Un tablou abstract, supradimensionat si fara rama, in culori organice, este perfect pentru livingul tau.Culorile organice: albastru deschis, culorile pamantului, galben mustar, sunt culori care dau efectul de profunzime, sufrageriei tale.
De asemenea sunt bine venite si doua trei sculpturi stilizate si fotografii alb negru.
Design interior – Corpurile de iluminat particulare designului modern pentru camera ta de zi
Orice corpuri de iluminat ai alege pentru sufrageria ta, ele trebuie sa aiba forme stilizate si elegante.
Pentru sufragerie iti recomand sa aplici pe tavan, corpuri suspendate sferice din inox si sticla, lucrate in stil modern.
Corpurile suspendate, aplicele de perete, lampadarele si veiozele, trebuie confectionate din metal si sticla, in forme geometrice simple. In acest mod, iti vor aduce un plus de aer modern in casa ta.
Design interior - Amenajare bucatarie in stil modern, pentru apartament de 48 mp
Potrivit statisticilor, peste trei ani din viata ii petrecem in bucatarie. Cu alte cuvinte, bucataria este inima casei tale si are un rol foarte important, atat functional cat si de confort.
Bucataria moderna spre deosebire de cea traditionala, in care doar preparam mancarea, a devenit si loc de socializare si de relaxare.
Aici gatim, servim masa in familie, invitam preietenii la o cafea, copii isi fac temele la masa din bucatarie etc.
Iata care sunt elementele principale, de amenajari interioare, in stil modern, pentru bucataria ta
Design interior – Corpurile de mobilier utilizate in stil modern, pentru bucataria ta
Iti recomand sa utilizezi, mobila compacta, sa acopere aproape integral peretii. Acest gen de mobila este multifunctionala si ergonomica (forma este special adaptata la conditiile de munca si de utilizare). Iti sugerez sa fie confectionata din materiale usoare, PAL melaminat sau MDF, cu aspect mat.
Astfel de piese de mobilier sunt prevazute cu multe spatii de depozitare, care nu ocupa mult spatiu. Sunt de calitate superioara, usor de manevrat si confera un aspect ordonat bucatariei tale.
Bucatariile moderne in 2019, inlocuiesc materialele lucioase, reci, cu cele mate pentru un plus de caldura si rafinament.
Electrocasnicele: frigider, masina de spalat vase, plita, cuptor, cuptor cu microunde sunt incorporate in corpurile de mobilier.
Design interior – Finisajele utilizate in stil modern pentru bucataria ta
Pentru pardoseala, iti recomand sa recurgi la o gresie in nuante deschise, cu aspect mat. Ea trebuie sa fie in aceeasi nuanta cu gresia din hol si baie, pentru a spori senzatia de spatialitate si luminozitate a casei tale.
Pentru pereti iti recomand sa aplici faianta, in nuante neutre deschise, ca: alba, gri sau bej. Pentru un contrast puternic, poti sa zugravesti un perete intr-o culoare organica: rosu ars, galben mustar sau albastru sters. In acest mod, vei da senzatia de profunzime bucatariei tale.
Design interior – Corpurile de iluminat, specifice stilului modern pentru bucataria ta
Corpurile de iluminat le alegi in functie de cum ai bucataria configurata. Daca este lunga si ingusta iti recomand sa montezi o aplica in tavan si mai multe spoturi incastrate. Acestea trebuie sa asigure iluminatul atat pentru zona de gatit, cat si pentru zona unde se serveste masa.