Bucatarii restaurant, este proiectul de amenajare care te ajuta cum sa-ti amenajezi in mod profesional o bucatarie de restaurant. Bucataria este elementul central a oricarui restaurant, cantina sau firma de catering si este locul in care alimentele se transforma in preparate gustoase si impresionante.
Bucataria si spatiile anexe, cu depozitele, camerele frigorifice si zona de spalat vase, sunt piesele care dau importanta notiunii de restaurant.
Dotarea unei bucatarii profesionale, este unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie facute la deschiderea unui spatiu de alimentatie publica, deoarece, echipamentele de calitate asigura si preparate de calitate, eficienta si productivitate ridicata.
Bucatarii restaurant - Intraconstruct va ofera sfaturi practice pentru amenajarea unei bucatarii de restaurant
Pentru organizarea de succes a bucatariei, trebuie sa tii cont de specificul restaurantului si de numarul de locuri pe care il ai la dispozitie, dupa care trebuie sa achizitionezi echipamentele indispensabile.
Acestea trebuie sa fie de calitate chiar daca pe termen scurt investitia este mai mare, pe termen lung, vei fi recunoscator ca ai selectionat cele mai performante instrumente pentru bussiness-ul tau.
Bucatarii restaurant – Organizarea bucatariei industriale pe zone specifice
Bucataria profesionala, este organizata in zone specifice, astfel incat, sa se imbunatateasca performanta si eficienta.
Aceste zone sunt: zona de receptie marfa, zona de depozitare, zona de preparare a alimentelor, zona de gatire, zona de servire, zona de spalare vase mari si zona de spalare vesela.
Zona de receptie marfa, este spatiul unde sunt cantarite si receptionate alimentele ce urmeaza sa fie utilizate la realizarea preparatelor din meniu, precum si materialele consumabile necesare bucatariei;
Zona de depozitare, este impartita in zona rece de depozitare, depozit de legume, depozit de coloniale si camera frigorifica daca este cazul;
Zona de preparare, cuprinde spalatoare pentru a spala alimentele inainte de a fi preparate, zona unde se taie alimentele si zona de mixare a acestora.
Acest spatiu al bucatariei, este impartit in zona pentru carne, peste, legume sau oua.
Zona de gatire: bucataria calda si bucataria rece a spatiului din bucatarie, cuprinde echipamentele frigorifice mai jos mentionate.
Zona de servire – oficiu bucatarie calda si oficiu bucatarie rece, este sectiunea din bucatarie de unde sunt preluate de catre ospatari preparatele ce urmeaza a fi servite la mese.
In cazul in care restaurantul, este de tip autoservire sau bufet, aceasta zona este cea in care sunt expuse in vitrine preparatele din care clientii trebuie sa-si aleaga.
Aceasta zona trebuie sa fie pozitionata in fata bucatariei, imediat dupa zona de gatire si la o distanta redusa fata de sala de mese.
Zona de spalat vase mari si zona de spalat vesela, vezi informatii mai jos.
Echipamentele frigorifice pentru amenajare bucatarie profesionala
- Frigidere, lazi sau camere frigorifice, mese refrigerante care te ajuta sa depozitezi si sa pastrezi ingredientele din preparatele tale. Aceste echipamente se afla atat in bucataria calda cat si in bucataria rece;
- Masinile de gatit, precum friteuse, cuptoare, plite, gratare, incalzitoare, fac si ele parte din configurarea unei bucatarii profesionale, te sustin in procesul de preparare al mancarii alcatuind bucataria calda;
- Zona pentru spalat vase mari si zona de spalat vesela, reprezinta al treilea element important din arhitectura unui restaurant, pentru ca aici are loc igienizarea vaselor murdare. Contine masini de spalat vase si uscatoare, indispensabile intr-o bucatarie de restaurant;
-
Bucatarii restaurant – Foarte importanta este organizarea bucatariei:
- Incepe cu spatiul fizic al bucatariei, apoi cu echipa care va lucra acolo, care trebuie sa lucreze cat mai ordonat si organizat pentru economie de timp, dar si pentru o ambianta relaxata in timpul lucrului;
- Pentru amenajarea unei bucatarii profesionale, trebuie sa tii cont si de numarul persoanelor care lucreaza acolo. Daca se asigura acestora spatiul fizic necesar si echipamente de calitate, productivitatea muncii, va creste remarcabil, la fel ca si calitatea produselor finale;
Pentru informatii suplimentare despre amenajare bucatarie, consulta: Amenajare bucatarie in 158 poze si 10 stiluri, Amenajare bucatarie contemporana, Amenajare bucatarie clasica, Amenajare bucatarie Feng Shui, Amenajare bucatarie in stil industrial, Amenajare bucatarie in stil scandinav, Combinatii culori bucatarie