Amenajare living minimalist, dupa cum ii spune si denumirea, este un proiect de amenajare interioara, caracterizat prin: mobilier jos cu linii simple si rectangulare, suprafete dure si absenta obiectelor de decor.
Amenajare living minimalist - Intraconstruct va ofera sfaturi si idei utile pentru aceasta amenajare
Amenajare living minimalist – Originea si sensul cuvantului minimalism
Conceptul de minimalism, a demarat de la expresia „Less is more”, in traducere „mai putin inseamna mai mult”, adoptata ca motto de arhitectul de nationalitate germana- americanul Ludvig Mies van der Rohe. El s-a referit la faptul ca daca elimini elemenetele inutile din decor, poti sa ajungi la ceea ce este important si frumos. Pornind de la aceeasi idee, designerul industrial Dieter Rams de nationalitate germana, a adaptat acest motto si a zis „putin dar bun” (less but better).
Stilul minimalist in designul interior, este considerat in aparenta, sobru, rece, atat prin linii cat si prin cromatica, absolut masculin.
Desi te rezumi doar la strictul necesar, nimic in plus, minimalismul este un curent estetic, in care accentul este pus pe claritatea formelor si naturaletea liniilor.
El a aparut in anii 1960 ca o reactie la excedentul de culoare si accesorii si ornamente inutile, caracteristice formelor de arta din acea vreme. A capatat amploare cu adevarat, prin anii 1970 si in prezent. Acest stil, nu se aplica doar in designul interior si moda, ci este considerat un stil de viata, promovat in toata lumea de doi scriitori americani.
Minimalismul abordat ca stil de viata
Acest fenomen numit minimalism, incurajeaza oamenii sa excluda tot ce este inutil din viata lor, pentru a face loc unor aspecte mult mai valoroase: sanatatea, responsabilitatea sociala, dezvoltarea personala si calitatea relatiilor. De cele mai multe ori aceasta provocare incepe in propria casa. Este stilul perfect pentru amenajarea locuintelor mici sau apartamentelor de bloc, unde spatiul reprezinta o problema stresanta. Acest stil de amenajare, nu se recomanada colectionarilor de obiecte marunte sau iubitorilor de numeroase decoratiuni.
Amenajare living minimalist se potriveste cuplurilor tinere si active, care muncesc mult, orientate catre o cariera profesionala si care doresc sa se relaxeze cand ajung acasa, intr-un living elegant, simplu si usor de intretinut.
Reguli principale, pe care trebuie sa le ai in vedere pentru amenajare living minimalist:
Amenajare living minimalist – Mobilierul
-Mobilierul minimalist, trebuie sa fie practic, simplu, rasfirat, multifunctional si nu trebuie sa ocupe mult spatiu.
-Canapelele si fotoliile sunt joase, cu forme simple dreptunghiulare si cu linii bine definite.
-Mobilierul masiv, cum este biblioteca spre exemplu, este inlocuita cu rafturi de diferite dimensiuni, montate direct pe perete sau chiar cu rafturi sculptate in perete.
-Materialele din care este confectionat mobilierul, sunt: pal melaminat, lemn, sticla, inox, piele, materiale cu aspect lucios care confera un finisaj realizat in detaliu.
Coloritul pentru amenajare living minimalist
- Este caracterizat de culori neutre, atat inchise, precum maro, negru, gri petrol, cat si deschise, precum alb, gri dechis, bej. In calitate de culoare de accent se pot folosi si culoari aprinse vii intr-o singura nuanta. Adesea, sunt alese combinatii de culori monocrome, de culoarea pamantului: bej, crem si brun.
- Cu cat culorile sunt mai pale, cu atat ambianta este mai prietenoasa si reconfortanta. Un living minimalist cu un decor rosu si alb, creeaza un mediu plin de energie, albul asociat cu verde este mai relaxant, iar combinatia de alb si portocaliu, sugereaza prospetime si vitalitate atmosferei din living.
Pentru culoarea verde: „Verdele ca accent de culoare, in stil minimalist„, vezi aici.
Peretii in stil minimalist
Peretii sunt zugraviti in alb sau bej, pentru a da senzatia de living mare si aerisit. Pentru un living cu personalitate, poti zugravi un perete intr-o culoare de accent,mai inchisa, de exemplu, sau poti aplica un tapet pe un perete sau pe mai multi pereti, diferit de restul camerei. Sunt preferate nuantele reci, iar contrastul popular folosit este inchis-deschis. De obicei, decorul este monocrom, dar poti ingloba accente de culoare vibranta pe unul dintre pereti, sau chiar pe toti peretii. Poti combina albul cu o culoare intensa, precum: verde, albastru, rosu sau orange, si vei obtine un living energizat.
Amenajare living minimalist – Pardoseala
Pentru ca dusumeaua sa se potriveasca stilului, trebuie sa alegi nuante neutre, iar printre materialele potrivite pentru sufragerie, este parchetul din lemn sau parchetul laminat in acest stil, poti renunta la covoare si mochete in favoarea parchetului lacuit, cu aspect placut si natural. Daca nu renuti la textile, acestea trebuie sa aiba culori complementare cu restul decorului, sa urmeze aceeasi linie simpla si eleganta, tipica stilului minimalist.
Amenajare living minimalist – Accesorii decorative
-Obiectele decorative, aproape absente, sunt cu caracter modern si cu unele inclinatii avangardiste. Un tablou abstract, colorat, sau cateva fotografii asezate pe alocuri, o fructiera pe o etajera, o vaza mare de colectie, intr-o forma inedita, sunt suficiente pentru a ilustra acest stil.
-Tesaturile trebuie sa aiba texturi rigide, cu modele simple, in culori neutre, pentru a nu obtine un mix prea mare de culori si forme. Uitati de pernutele decorative multicolore, poze, statuete si alte obiecte ornamentale.
-Rolul acestui stil, este de a evada din stresul cotidian si de a te refugia intr-un mediu simplu si ordonat pentru a te relaxa.
Amenajare living minimalist – Iluminatul
-Lumina este una dintre aspectele esentiale ale minimalismului. Iluminatul direct, indirect sau difuz, sursa de lumina artificiala, este o lumina punctiforma, care poate mari spatiul vizual si ofera senzatia de relaxare si profunzime.
-Opteaza pentru lampi inalte cu picior din metal, realizate intr-un design artistic sau veioze simple cu abajur de hartie, care vor inlocui lustrele clasice.
-Pentru tavan, iti recomand neoane ascunse in scafe de rigips, aplice in forme geometrice, din sticla, spoturi incastrate sau corpuri de iluminat tip pendul, sunt doar cateva exemple de iluminare in acest stil.
-Ferestrele, prin care patrunde cat mai multa lumina naturala, foarte insemnata in amenajarea minimalista, capata personalitate printr-o decorare corespunzatoare. Se folosesc materiale cat mai deschise la culoare si cat mai transparente. In functie de spatiu, se folosesc rolele tip zebra sau panelurile textile.
-Pentru un plus de rafinament, puteti utiliza jaluzelele franjuri, atat pentru ferestre cat si pentru delimitarea spatiilor. In locul draperiilor si al perdelelor, puteti folosi jaluzele sau storuri romane.
Pentru informatii suplimentare, pentru amenajare living in alte stiluri artistice, vezi articolul: Amenajare living in 211 imagini si 14 stiluri artistice.
Pentru amenajare living in stil neoclasic, vezi articolul: Amenajare living neoclasic in 20 poze de inspiratie
Pentru amenajare living, in functie de culori, vezi articolul:
Living culori- combinatii in 140 poze de inspiratie
Pentru amenajare living personalizat, vezi articolul:
Amenajare living personalizat-decorare unica in 50 poze
Pentru produsele asociate acestei amenajari, acceseaza siteul centruldemobila.ro