Amenajare bucatarie, este proiectul care implica mai multa planificare, deoarece in ziua de azi, bucatariile trebuie sa indeplineasca mai multe calitati.
Aceasta amenajare interioara a bucatariei, trebuie sa includa:
- O zona de gatit, cu toate elementele ei necesare;
- O zona de servit masa in familie;
- O zona de destindere si
- O zona de socializare cu vecinii sau prietenii;
Din acest motiv, trebuie sa pui accent pe piesele de mobilier adecvate si dedicate acestor functii pe care trebuie sa le indeplineasca bucatariile din prezent.
Aceste corpuri de mobilier trebuie sa fie multifunctionale cu o compartimentare bine gandita.
Sfaturi si solutii optime pentru amenajare bucatarie: mica, mare, ingusta, gen open space, in forma de L, U sau G si 10 stiluri artistice
Trebuie sa te documentezi foarte bine pentru a-ti alege stilul de amenajare bucatarie, care s-ar potrivi in casa ta.
Amenajare bucatarie – Reguli pentru amenajare bucatarie, potrivita
- Sa iei in calcul spatiul de care dispui pentru aceasta amenajare: mic, mare, ingust;
- Sa tii cont de forma spatiului destinat amenajarii bucatariei: patrata, dreptunghiulara pe colt;
- Ce design alegi de amenajare bucatarie intr-un stil artistic: contemporan, modern, clasic, Feng Shui, eclectic etc. Acest stil artistic trebuie sa-ti reprezinte personalitatea si modul de viata, pentru a crea o amenajare de vis.
In continuare va prezentam cele mai populare stiluri artistice de amenajare bucatarii. In acest mod, te poti inspira, in alegerea cea mai potrivita pentru amenajarea sau reamenajarea bucatariei tale.
Amenajare bucatarie - 1. Stilul modern pentru planul de amenajare bucatarie
Bucataria este una dintre cele mai aglomerate si, uneori, cele mai haotice incaperi din casa.
Designul modern al bucatariei, actioneaza ca un fundal calm pentru agitatia aglomerata din bucatarie.
Un design de bucatarie moderna consta, de obicei, in spatii deschise, caracteristici minimaliste si palete de culori simple, oferind un spatiu lipsit de dezordine pentru a va relaxa si a va distra.
Termenul „modern” inglobeaza tot ceea ce este elegant si rationalizat. Daca acest lucru va atrage – continuati sa cititi! In acest articol, vom explora toate caracteristicile definitorii ale designului unei bucatarii moderne!
Bucatarii moderne – Ce este designul modern al bucatariei?
Designul modern al bucatariei este categorisit in mod vag ca un stil de design de bucatarie intre tranzitional si contemporan. Aceasta este o definitie foarte simpla. In realitate, este mult mai complexa decat atat!
Credeti sau nu, designul modern a aparut pentru prima data in Primul Razboi Mondial. Initial, acesta a fost caracterizat de suprafete plate, forme geometrice si putine sau deloc ornamentate.
Acum, designul modern al bucatarie a devenit parte a unei tendinte mai largi care pune accentul pe linii curate, spatii deschise si elemente de design minimalist, cu materiale post-industriale foarte functionale.
Condus de simplitate, designul modern al bucatariei maximizeaza functionalitatea prin utilizarea spatiului si a dulapurilor organizate.
Bucatarii moderne – Caracteristicile designului modern de bucatarie
Pur si simplu, un design modern de bucatarie incorporeaza:
- Linii orizontale;
- Dulapuri fara rama sau cu suprapunere completa;
- Palete de culori monocromatice;
- Detalii si ornamente minimaliste;
- Feronerie simpla;
- Piese de accent industrial;
Atunci cand puneti in practica designul bucatariei moderne, cel mai simplu este sa impartiti designul bucatariei in componente: spatiu si iluminat, amenajare, usi de dulap, feronerie, faianta, accesorii si mobilier. Pentru informatii detaliate despre amenajari bucatarii in design modern, consulta: Bucatarii moderne
Amenajare bucatarie - 3. Idei si sfaturi practice pentru amenajarea unei bucatarii in design clasic
Desi acest design are la baza clasicismul, un curent artistic ce a aparut in secolul al XVII-lea, in Franta se bucura de renume si in prezent. Se inspira din arhitectura antica greco-latina, caracterizata prin armonie, sobrietate si claritate. Desi este recomandat mai mult pentru bucatarii largi, mari, poate fi adaptat si pentru o garsoniera gen open space, cu dimensiuni mai mari de 40 mp.
Trasaturile esentiale ale stilului clasic, in perioada moderna
Spre deosebire de stilul original, in epoca moderna, acest design a capatat trasaturi mai blande, fine, prin eleminarea liniilor aspre, dure care inspirau severitate. Designul clasic, este un stil simplu si elegant usor de adaptat in amenajari interioare.
Simetria si aspectul luxos, inspirate din antichitate, stau la baza designului clasic, abordat in zilele noastre.
Pentru informatii detaliate, consulta: Amenajare bucatarie clasica
4. Amenajare bucatarie, in design clasic mediteranean
Designul clasic de amenajare a capatat de-a lungul timpului modificari, particularitati in functie de tara in care a fost aplicat. Cele mai apreciabile, insemnate, sunt: stilul clasic italian si stilul clasic american.
Stilul clasic, in amenajare bucatarie, este echilibrat si riguros, cu decoratiuni putine, simple, spre deosebire de stilul baroc si rococo.
Trasaturile distinctive prin care se face remarcat stilul clasic mediteranean
- Nuantele maritime, de albastru inchis, tipice stilului mediteranean, sunt combinate frecvent cu turcoaz, verde fistic si cu griuri deschise. Aceste combinatii de culori se regasesc pe pereti, indeosebi in mozaicul colorat din zona de activitate.
- Perdelele decorative, care imbraca geamurile, sunt transparente si distinse.
- Corpurile de mobilier au usi din sticla securizata, tranparenta care confera un aspect elegant acestei amenajari.
5. Stilul clasic american pentru amenajare bucatarie
Varianta americana in design clasic de amenajari, este diferita fata de cea originala. Acest fapt se dataoreaza, influentei altor stiluri de amenajare a altor popoare. De la acestea, a imprumutat numeroase decoratiuni si motive traditionale, specifice culturii lor.
Caracteristicile esentiale in design clasic american
- Materialele naturale, adica lemnul masiv utilizat la confectionarea pieselor de mobilier, a fost inlocuit de materiale artificiale. Corpurile de mobilierul, lucrate din PAL, MDF si chiar plastic, inlocuiesc cu succes, materialele naturale, grele si masive de odinioara.
- Gama cromatica nu este foarte variata. Diferite tonuri de maro sau gri la care se adauga si nuante de roscat si rosu, mai putin intesne, sunt reprezentative.
Amenajare bucatarie - 7. Cum sa-ti amenajezi bucataria, in design rustic
Daca esti o fire romantica si nostalgica, si visezi cu ochii deschisi la cei mai frumosi ani ai copilariei petrecuti alaturi de bunici, la tara, afla ca poti sa aduci aceasta atmosfera in casa ta. Printr-o amenajare bucatarie, in stil rustic, cu siguranta o sa-ti aminteasca de locurile natale, sau de vacantele de vara, petrecute la bunici, la tara. Daca pretuiesti si iubesti, accesoriile decorative, lucrate manual, handmade, care evidentiaza valorile traditionale, ai un motiv in plus sa-ti amenajezi bucataria in design rustic. Astfel, poti sa-ti transformi bucataria, intr-un loc ospitalier, prietenos si comod.
Particularitatile stilului rustic
Stilul rustic, este usor de aplicat in amenajare bucatarie, este mereu la moda, nu se invecheste, si este permisiv, prin adaugarea de elemente contemporane. Se evidentiaza, prin materialele naturale si durabile utilizate in finisaje, cat si prin confortul dat de mobila.
De-a lungul secolelor, s-a creat cate un stil rustic in fiecare tara, influentat de traditiile fiecareia. Indiferent de tara, stilul rustic: frantuzesc, englezesc, scandinav sau romanesc, pentru amenajare bucatarie, prezinta trasaturi tipice generale, comune.
Pentru informatii detaliate, consulta: Amenajare bucatarie rustica
8. Amenajare bucatarie in design rustic romanesc
Stilul rustic, Desi reprezinta naturaletea vietii din mediul rural, stilul rustic a devenit popular in ultimii ani si adaptat usor si in decorul bucatariilor din apartamentele si casele de la oras. Indiferent de situatie ca-ti construiesti, sau reconditionezi casa de la tara, sau vrei sa-ti renovezi si decorezi bucataria de apartament, in stil rustic, te vei bucura de simplitatea si confortul lui, alaturi de cei dragi. Astfel, intreaga familie veti beneficia, cand va revedeti la cina, sau la mesele din weekend, de intimitate, implicit sentimentul „de acasa”dat de acest stil artistic.
Stilul rustic romanesc
Stilul rustic romanesc, difera in funtie de particularitatile zonei geografice: campie, deal sau munte. Astfel, materialele de constructie si materialele pentru piesele de mobilier, sunt diferite de la o zona la alta. In zona de campie predomina caramizile din lut, in zona de munte, piatra, iar in zona de dealuri, impadurite, lemnul.
Pentru o amenajare bucatarie de succes, in stil rustic romanesc, trebuie sa tii cont de caracteristicile lui.
Pentru mai multe detalii, consulta: Amenajare bucatarie rustica
Amenajare bucatarie - 9. Sfaturi practice pentru amenajare bucatarie in stil industrial sau loft
Stilul industrial, pentru amenajari interioare, a capatat amploare, inca din anii 2000, din lipsa zonelor de locuit. Astfel, fabricile vechi, spatiile industriale, depozitele si garajele, inchise si parasite, pe la sfarsitul anilor 1960, in Europa si Statele Unite ale Americii, au fost transformate in spatii de locuit. Aceste spatii cu aspect brut, nefinisat nu au putut fi adaptate la noile tendinte, si astfel s-a creat designul industrial. Acest stil de amenajare pune in valoare, particularitatile cladirilor vechi, unele facand parte din patrimoniul cultural al oraselor.
Pentru ce fel de spatii, si carui tip de persoane, se recomanda designul industrial?
Stilul industrial pentru amenajare bucatarie, este recomandat pentru o garsoniera gen open space, mai mare de 40 mp, sau pentru o bucatarie de apartament mic. Desi a aparut ca o varianta ieftina si utila, de amenajare interioara a zonelor de activitate, a devenit independent.
Il poti aplica usor si intr-o bucatarie mica, daca pui accent pe materialele naturale, combinatii pe texturi diferite ( lemn cu metal, lemn si tapiterie din piele), si pe particularitatile lui.
Pentru mai multe detalii, consulta: Amenajare bucatarie in stil industrial in 17 imagini
10. Amenajare bucatarie in design eclectic
Stilul eclectic a capatat popularitate la sfarsitul secolului XX, ca o noua abordare creativa, in stilurile artistice de amenajari interioare. Acest design a aparut ca un raspuns a stilului minimalist, caracterizat prin simplitatea in forme, decoratiuni putine si linii drepte. Designul eclectic este usor de aplicat si este potrivit persoanelor nonconformiste, care pot da un aer personal, in amenajare bucatarie. Desi ai voie sa combini elemente din mai multe stiluri si epoci, ele trebuie sa fie in armonie. Tinand cont de echilibrul dat de dimensiunea, culorile, materialele si numarul elemntelor ce-l compun, poti opta, pe combinatii, ca:
-
Bucatarie cu accente moderne si industriale
- Peretii din beton aparet, ferestre mari, rame de otel, corpuri de iluminat din metal, rafturi moderne. Dulapurile din lemn masiv, cu patina de vechi, cu blaturi din lemn si piatra, intregesc decorul eclectic.
-
Prezentul se poate intalni cu trecutul, in decor eclectic
- Daca ai un spirit rebel, poti combina armonios, elemente din prezent cu elemente din trecut. Poti sa creezi stilul eclectic prin combinatii intre: modernist si rustic, clasic si modern, industrial si traditional
-
Coloritul
- Bucataria colorata in stil eclectic, este recomandata persoanelor care iubesc culorile luminoase si vibrante. Poti opta pentru culori contrastante, pentru blaturile de lucru, pentru corpurile de mobilier, pentru ustensile si pereti. Daca selectezi mai mult de 4-5 nuante, pentru echilibru, se recomanda ca piesele de mobilier si decorul sa fie in acelasi stil.
-
Decoratiunile
- Desi tine de propriul gust, materialele de decor, trebuie sa fie in armonie cu masa tip insula si rafturile deschise. Indiferent de combinatiile pe care le alegi, in amenajare bucatarie, cadrul, trebuie sa fie echilibrat, cu aspect organizat si confortabil.
Amenajare bucatarie - 11. Sfaturi practice, pentru amenajare bucatarie, in design contemporan
Planul „amenajare bucatarie”, in design contemporan, este recomandat persoanelor care vor sa fie in pas cu tendintele actuale de amenajare. Desi s-a inventat pe baza stilului modern, cosiderat un stil cu un look rece si minimalist, cu care se confunda, designul contemporan este total diferit. In timp ce stilul contemporan are ca referinta, in permanenta, timpul prezent, si foloseste elemente de actualitate, stilul modern are ca reper, designul secolului trecut, pe care il reanterpreteaza.
Incaperile, amenajate in design contemporan sunt imbietoare, au mai mult spatiu de miscare si confera o stare de liniste si confort. Lipsa simetriei si liniaritatea elementelor ce-l compun, este alt aspect de care trebuie sa tii cont, pentru amenajare bucatarie in design contemporan.
Amenajare bucatarie – Bucataria in design contemporan sau bucataria viitorului
O bucatarie primitoare, luminoasa si ordonata, in pas cu moda, va face fata cu brio cerintelor actuale de a indeplini mai multe functiuni. Simplitatea acestui design, consta in liniile drepte, in formele si texturile clare ale elementelor ce-l compun. Spre deosebire de stilul modern, designul contemporan este mai nonconformist, permite incalcarea anumitor reguli, in ceea ce priveste amenajarea decorului si folosirea paletei cromatice. Stilul contemporan combina cu brio, elementele si caracteristicile stilului modern, cu elemente specifice altor stiluri. Caldura si familiaritatea specifica altor stiluri, precum, clasic, traditional, eclectic, Art-Deco, high-tech, minimalist, retro, loft, shabby-chic se regasec in designul contemporan. Rezultatul este o atmosfera confortabila, relaxanta, placuta, o bucatarie original decorata.
Pentru a obtine un decor contemporan, pentru amenajare bucatarie, trebuie sa tii cont de mai multe reguli.
Pentru detalii despre amenajare bucatarie in design contemporan, consulta: Amenajare bucatarie contemporana
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/intraconstruct/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 118
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/intraconstruct/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 118
12. Idei si sfaturi utile pentru amenajare bucatarie in design scandinav sau nordic
Designul scandinav sau nordic, in amenajari interioare, are ca sursa de inspiratie, stilurile provenite din cele cinci tari nordice: Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia si Finlanda.
Bucatariile amenajate in design scandinav, sunt remarcate prin functionalitate, simplitate, eleganta si rafinament. Acest design este recomandat persoanelor care doresc o bucatarie luminoasa, in care predomina, culorile deschise, materialele naturale si mobilierul minimalist.
Pentru a crea un stil scandinav, deosebit, in amenajare bucatarie cu aspect unitar, ordonat, estetic si confortabil, trebuie sa tii cont de niste reguli.
Pentru detalii despre regulile acestui design pentru amenajare bucatarie, consulta: Amenajare bucatarie in stil scandinav in 22 imagini
Amenajare bucatarie - 13. Idei si sfaturi necesare, pentru amenajare bucatarie, in design Feng Shui
Pentru ca in ziua de azi, bucataria trebuie sa indeplineasca mai multe criterii in afara de cea de gatit, devenind si un loc de relaxare si socializare, alaturi de cei dragi, trebuie sa fii atent la mai multe detalii de design interior, pentru a crea o atmosfera primitoare, calda, si familiara.
Proiectul de amenajare bucatarie in design Feng Shui (in traducere, vant si apa), este recomandat, persoanelor care cred in principiile acestei filozofii chineze stravechi, si nu numai, ci si oamenilor care indragesc elementele de decor Feng Shui.
Elemente Feng Shui care iti creeaza o stare de bine
Numai cand te gandesti la catava obiecte, precum, acvariu Feng Shui, o masa din lemn cu marginile rotunjite, sau plante Feng Shui, care atrag energiile pozitive in casa ta, precum:
- „Arborele de Jad”cunoscut drept „copacul banilor”;
- „Bambusul spiralat”, in functie de cate fire pui in casa, tulpinile de bambus spiralat, iti indeplinesc anumite dorinte:
- „Feriga”, considerata ca atrage banii si norocul, dar si oxigeneaza, purifica si improspateaza aerul din casa;
- „Bujorul roz”, este de mult folosit in Feng Shui, si simbolizeaza bafta in dragoste si romantism in relatie;
- „Orhideea”, simbol al fertilitatii, aduce pacea si echilibru in casa;
- „Portocalul”, si ceilalti pomisori care fac citrice, simbolizeaza abundenta, bogatia, oriunde ii cresti, pe balcon, terasa sau in interiorul casei;
- Sau decoratiuni Feng Shui, precum, bibelouri cu elefanti cu trompa in sus, amuleta Pagoda celor cinci elemente, deja capeti o stare de bine, un confort psihologic.
Specialistii in Feng Shui, te invata sa fii in echilibru, cu locul in care locuiesti si chiar si cu locul unde lucrezi, si cred ca aceasta armonie iti aduce sanatate, bunastare si fericire in familie si in societate.
Cum obtii energie Chi buna
Energia Chi, in arta Feng Shui, reprezinta, energia vitala, cu rolul de a mentine in armonie, cele doua energii, Yang-lumina si Yin-intuneric, pentru a produce un flux energetic benefic, pozitiv.
La randul lor, cele doua concepte, Yin si Yang, sunt simbolizate si in echilibru cu cele cinci elemenete din natura, precum: apa, foc, lemn, metal si pamant, dupa care functioneaza practica Feng Shui.
Cele cinci elemente redau cinci insusiri fundamentale chi, care pot fi utilizate pentru a controla, mari sau armoniza un spatiu de locuit, in functie de nevoi.
Cele cinci elemente si ce reprezinta ele
-
Apa
- Apa, are insusirea de a curge si de a face relatii, conexiuni. Prea multa energie data de elementul apa, te poate face, indecis, nehotarat, fara determinare, fara obiective si precepte clare;
-
Focul
- Focul, induce starea de insufletire, avat, exaltare, pasiune, viteza, graba. Prea multa energie data de elementul foc, poate sa-ti creeze o stare de tulburare, ingrijorare si de stres;
-
Lemnul
- Lemnul, are insusirea de crestere rapida si evolutie, progres. Prea multa energi data de elementul lemn, te face violent, agresiv, incordat si nemilos;
-
Pamant
- Pamantul, simbolizeaza consecventa, stabilitatea si receptivitatea. Prea multa energie data de elementul pamant duce la deprimare, lene si sentimentul de slabiciune;
-
Metalul
- Metalul, are calitatea de concentrare, incordare si forta, putere. daca este prea puternica, energia elementului metal, te face agitat, critic si cinic, sfidataor, sarcastic;
Energia Yin, este simbolizata prin: apa si pamant iar energia Yang, prin foc si vant.
Pentru reusita amenajarii bucatariei in design Feng Shui, trebuie sa tii cont, si de paleta cromatica, materialele, cat side orientarea elementelor ce-l compun, in functie de punctele cardinale.
In acest mod, o bucatarie amenajata in design Feng Shui, va fi bine organizata, curata, luminoasa si primitoare, care o sa va aduca o energie Chi favorabila.
Pentru detalii despre regulile si tot ce trebuie sa stii despre amenajare bucatarie in acest stil, consulta: Amenajare bucatarie Feng Shui
Amenajare bucatarie - 14. Idei si sfaturi practice pentru amenajare bucatarie in stil asiatic sau oriental
Bucataria considerata si inima casei, a capatat in prezent caracter multifunctional. Multifunctionalitatea bucatariei se datoreaza atat aparatelor electrocasnice performante cat si dorintei beneficiarului de a socializa, in acest spatiu de gatit. Pentru ca in acest spatiu se produc schimbari de temperatura constante, si umezeala, datorita gatitului, trebuie sa pui accent pe materiale rezistente la aceste conditii.
Materiale rezistente la temperaturi ridicate
Asadar, peretii trebuie sa fie acoperiti cu zugraveli specifice acestei zone de lucru, cat si mobilierul trebuie confectionat din materiale de inalta calitate. Tinand cont de caracterul practic si estetic, poti opta pentru stilul oriental sau asiatic de amenajare bucatarie, care a devenit tot mai popular.
Pentru ca este greu sa tii cont de trasaturile comune ale tuturor tarilor de pe continent, designerii specialisti iti recomanda sa abordezi designul unei singure tari asiatice. Daca te simti atras si cunosti traditiile si cultura unei tari asiatice, poti aborda cu succes amenajarea bucatariei tale in stil oriental. Insusirile esentiale ale stilului asiatic sunt: simplitatea si practicitatea, minimalismul, prospetimea si curatenia. Corpurile de mobilier masiv lipsesc din decorul oriental.
Exista patru stiluri orientale, populare, care se evidentiaza atat prin trasaturi comune cat si diferite
- Stilul de amenajare chinezesc;
- Designul japonez;
- Stilul arabesc, si
- Stilul marocan;
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/intraconstruct/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 118
Amenajare bucatarie - 15. Amenajare bucatarie in design chinezesc
Caracteristicile stilului chinezesc pentru amenajare bucatarie
- Culorile stidente de rosu si auriu in design chinezesc, il distinge de cel japonez.
- Corpurile de mobilier prezinta decoruri din lemn sculptat, vopsit cu suprafete lacuite, lucioase.
- Accesoriile prezinta motive cu creaturi mitologice, ca: unicorn, dragon, maimute.
- Vasele din portelan, de dimensiuni mari, pictate in culori stridente, cu motive complexe sau in combinatii de alb cu albastru, constituie obiecte de decor.
- Panourile sau placile decorate cu personaje si scene istorice in culori de accent, sunt nelipsite in designul chinezesc.
- Peretele din partea de Est a bucatariei, poate fi decorat cu fotografii, picturi sau ornamente.
- Paravanele pliabile sau despartitoare cu diverse motive decorative, ca si corpurile de iluminat gen pendul, din fier si ceramica, pictate in motive chinezesti, completeaza acest decor minunat.
Amenajare bucatarie - 17. Cum sa-ti amenajezi bucataria in stil japonez
Designul japonez in amenajare bucatarie a capatat popularitate si la noi in tara, pentru ca poate fi adaptat cu succes si in bucatariile de mici dimensiuni. Acest design combina minimalismul cu functionalitatea. Elementele de decor sunt putine dar indeplinesc si rol functional.
Trasaturile distinctive pentru amenajare bucatarie in stil japonez:
-
Materiale naturale
- Se folosesc numai materiale naturale, ca: lemn sau bambus, sticla, sisal, lut, iuta, paie, hartie de orez si tesaturi din matase naturala.
-
Mobilierul
- Corpurile de mobilier, confectionate din lemn de culoare deschisa, sunt compacte si frumoase, si confera un aspect de bucatarie incapatoare si spatioasa.
-
Aparatura electrocasnica
- Aceasta amenajare presupune prezenta tuturor electrocasnicelor care asigura nevoile zilnice ale beneficiarului. Echipamentele de bucatarie si ustensilele sunt depozitate in dulapuri inchise.
-
Iluminatul natural si artificial
- Desi se pune accent pe lumina naturala, aceasta este completata cu lumina artificiala, moale si difuza care trebuie sa fie prezenta in orice zona a casei. Pentru iluminare poti opta pentru grila abazhurnoy.
-
Culorile
- Paleta cromatica este compusa din culori luminoase: alb-galbui, bej, culorile nisipului si tonuri de marouri. Culorile de contrast, sunt utilizate in cantitate mica: negru (in grinzi, ramele de la ferestre), rosu si verde.
-
Obiectele de decor
- Decoratiunile sunt cu masura si foarte variate: aranjamente florale, vase din ceramica si figurine din China, retete printate cat si nelipsitul Bonsai ( arbore decorativ pitic). Robotii de fier, chiar de jucarie, sunt obiecte decorative obligatorii. Usile glisante cu ornamente pictate in stil japonez, aduc un plus de valoare acestei amenajari.
- Bucataria in design japonez are un spatiu larg pentru gatit dar si o zona de luat masa, amenajata in sufragerie, daca este un spatiu deschis sau in apropierea blatului de lucru, intr-o bucatarie de mici dimensiuni.
- Daca mentii in mod constant curatenia si ordinea iti vei crea un ambient confortabil si functional.
Amenajare bucatarie - 18. Amenajare bucatarie in design arabesc
Datorita globalizarii si a designului elegant si luxos, stilul arabesc a capatat popularitate in amenajarile interioare si a europenilor. Desi, cultura arabo-musulmana s-a format sub influenta Islamului, ea si-a pastrat unicitatea. Daca esti atras de traditiile unei tari arabe si le si cunosti, poti opta pentru amenajarea unei incaperi din locuinta ta in stil pur arabesc. Indiferent ce incapere din casa amenajezi, in stil arab, trebuie sa tii cont de niste reguli sau norme, ce tin de caracteristicile acestui design.
Regulile esentiale pentru amenajare bucatarie in design arabesc
- Zona bucatariei trebuie delimitata clar de zona livingului, printr-un ecran arc, din lemn sau textil.
- Pentru decorare, foloseste obiecte de artizanat arabesti : o sculptura etica din lemn si piatra, vitralii etc.
- Paleta cromatica poate fi compusa din nuante de albastru, turcoaz si maro cu aspect mat.
- Piesele de mobilier din rachita, scaunele moi si peretii despartitori usori ca si iluminatul linistitor in zona de gatit iti aduc ideea de arabesc in ambient.
- Placarea peretelui din zona aragazului sau a chiuvetei, cu faianta decorata cu model arabesc, in forme geometrice in culori pastelate, recreative, aduc un plus de valoare decorului.
- Pardoseala bucatariei, din gresie cu model arabesc, cu forme geometrice cat mai variate, va intregi acest decor intim si relaxant pentru intreaga familie.
Amenajare bucatarie - 19. Amenajare bucatarie in stil marocan
Daca optezi pentru stilul marocan, pentru amenajare bucatarie, trebuie sa tii cont de trasaturile distinctive ale acestui design. Principalele caracteristici ale stilului marocan pentru amenajare bucatarie, are aceleasi reguli ca si in alte camere.
- Principiile stilului marocan:
-
Amenajare bucatarie – Detaliile grosiere
- Sunt remarcate in tencuiala din gips cu grinzi si stalpi de sustinere din lemn. Placile ceramice vitrate, cu aspect grosier, protejeaza peretii si pardoseala de caldura din Maroc. Ceramica si placile de teracota sunt prezente in inramarea usilor, ferestrelor, oglinzilor, tablourilor sau a picturilor pe pereti.
- Placile de ceramica cu motive orientale sau dalele obisnuite sunt folosite in placarea peretilor din bucatarie.
-
Amenajare bucatarie – Coloritul
- Culorile calde si stralucitoare, expresive si vitalizante, rosu, verde si albastrul marin ca si auriul, argintiul si galbenul, pot fi aplicate: pe pereti, tavane si podele.
-
Amenajare bucatarie – Formele geometrice
- Sunt reprezentate prin arcadele orientale, realizare din stuc, care separa incaperile sau cupola care arata ca o gaura de cheie.
-
Amenajare bucatarie – Mobilierul
- Piesele de mobilier sculptate in stil traditional, majoritatea de culoare neagra, in varianta moderna sunt albe.
-
Amenajare bucatarie – Decoratiunile
- Elementele decorative din fier forjat, cu modele marocane, geometrice si alambicate, ca lampi si lustre cu geamuri colorate, confera ambientului o lumina difuza si misterioasa.
Aici gasiti gasiti tot ce aveti nevoie pentru buna functionare a bucatariei dvs., precum: Accesorii pentru dispozitive bucatarie, Produse pentru gatit & copt, Aparate electrocasnice de bucatarie, Ustensile pentru bucatarie,Vesela.