Amenajare bucatarie clasica - Sfaturi practice si idei pentru amenajarea bucatariei in stil clasic
Amenajare bucatarie clasica, este planul de amenajare bucatarie in design clasic. Dupa cum v-am mai spus, intr-un articol anterior, stilul clasic are la baza clasicismul, un curent artistic ce a aparut in secolul al XVII-lea, in Franta, si se bucura de popularitate si in prezent.
Designul clasic, in amenajari interioare, isi are originea si sursa de inspiratie, din arhitectura antica, greco-latina, definita prin echilibru, simplicitate si transparenta.
Amenajare bucatarie clasica, este potrivita pentru bucatarii spatioase, ample, dar poate fi adaptata si intr-o garsoniera gen open space, cu suprafata mai mare de 40 mp.
Spre deosebire de stilul autentic, in epoca moderna, acest design a capatat trasaturi mai prietenoase, domoale, delicate, prin eliminarea liniilor arhitectonice, zgrunturoase, inasprite, care sugerau asprime.
Designul clasic, este un stil atemporal si rafinat, usor de abordat in amenajari bucatarii.
Armonia si aspectul deosebit de elegant si fastuos, sugerate si preluate din vechimea epocii greco-romane, stau la baza stilului clasic, abordat in momentul actual.
Caracteristicile esentiale, pentru amenajare bucatarie in stil clasic, sunt:
Amenajare bucatarie clasica – Armonie si eleganta
- Intreaga bucatarie trebuie sa insufle, simetrie si rafinament, date de concordanta dintre piesele de mobilier, accesoriile sculptate sau pictate si celelalte finisaje.
-
Amenajare bucatarie clasica- Coloritul
- Gama cromatica in design clasic poate fi variata dar poti zugravi si intr-o singura culoare, toti peretii, sau in doua nuante opuse. Astfel, poti utiliza, nuante calde, galben, oranj si nuante pastel, galbui, crem, vernil, fildes, griuri pana la cele mai inchise, maro, verde inchis si chiar negru.
-
Amenajare bucatarie clasica – Decorarea peretilor
- Cu panouri din lemn, cu fresce sau chiar cu sculpturi in basorelief se pot regasi in design clasic. Poti aplica pe perti tapet de lux, sau stofa din matase, cutata, dar sunt mai costisitoare.
-
Amenajare bucatarie – Tavanele in stil clasic
- Sunt de asemenea, decorate, fie cu tavane false din rigips decorativ in diverse modele sau chiar pictate. Aceste decoratiuni, trebuie sa fie in acelasi ton cu mobilierul din lemn masiv si celelalte elemente: aplicele de perete, candelabru sau lustra, peretii, spatarul scaunelor etc.
-
Amenajare bucatarie – Pardoseala in stil clasic
- In locul gresiei obisnuite se foloseste mozaicul venetian, travertinul, marmura sau pardoseala combinata, din lemn masiv si placi de ceramica. Aceasta combinatie, sau aplicarea unui model, va delimita zona bucatariei de zona de dining, de servit masa.
-
Amenajare bucatarie – Corpurile de iluminat in stil clasic
- Pentru iluminat, se folosesc lustre masive, de cristal, cu brate de culoare aurie sau de culoarea bronzului si pe pereti aplice asortate. Lustrele se monteaza pe tavanul fals, decorativ din rigips, spesific designului clasic.
-
Amenajare bucatarie clasica – Textilele
- Perdelele din catifea, intrebuintate pentru decorarea geamurilor, au si ele aspect elegant: sunt infoiate, cu volane, snururi si ciucuri.
-
Amenajare bucatarie clasica – Mobilierul
- In design clasic, piesele de mobilier sunt mari si sunt lucrate de regula, din esente de lemn masiv, de: nuc, visin, cires, stejar, mesteacan sau mahon. Majoritatea corpurilor de mobilier sunt inchise la culoare si lacuite. Suprafetele corpurilor de mobilier sunt bine grunduite, slefuite si lustruite cu ceara naturala, pentru a straluci.
- Blatul de lucru si chiar chiuveta pot fi confectionate din granit sau marmura.
- Feroneria, compusa din manerele de mobilier sau inelele tragatoare, pot avea aspect vintage, cu accente de argintiu sau auriu si detalii antichizate, rafinate.
-
Decoratiunile pentru amenajare bucatarie in stil clasic
- Sunt simple, in forme geometrice, ca: dreptunghi, oval, romb sau cerc, in amestec cu fibra lemnului natural, si reprezinta particularitatea acestui design.
-
Amenajare bucatarie clasica – Mobilier modular
- Si pentru amenajare bucatarie, in design clasic, poti utiliza mobilier modular, configurat in stil clasic.
- Are aceleasi avantaje functionale, ca mobilierul modular modern, descris la subtitlul: Mobilierul recomandat pentru amenajare bucatarie in stil modern.
- Diferenta consta, in aspectul estetic si luxos, dat de materialele naturale si decoratiunile, regasite in mobilierul modular, lucrat in stil clasic.
Amenajare bucatarie clasica - Sfaturi utile si idei pentru amenajare bucatarie mica in stil clasic
O bucatarie de mici dimensiuni, este intotdeauna mai greu de amenajat, daca doresti sa creezi designul clasic, un design luxos. Pentru a te bucura de o bucatarie bine organizata si multifunctionala, in stil clasic, trebuie sa tii cont, de urmatoarele:
-
Bucataria in acelasi loc cu livingul
- Daca-ti permite spatiul, incearca sa creezi un open space, care sa cuprinda zona de bucatarie si zona de living. O masa tip insula, poate sa indeplineasca mai multe roluri: sa inlocuiasca masa din bucatarie, sa delimiteze bucataria de living. Pe aceasta masa, tip insula, se poate lua masa in familie, micul dejun, cina, poate fi, masa de dining.
-
Masa tip bar
- Pentru a beneficia de mai mult spatiu, transforma partial peretele, care desparte cele doua zone, in masa tip bar. Acesta, poate sa constituie si masa de dining.
-
Mobilierul
- Pentru a arata mai bine organizata si ordonata, foloseste mobilier cu geamuri securizate, transparente, care maresc vizual spatiu.
-
Textilele
- Decoreaza-ti geamurile, cu perdele diafane si transperate, cu decoratiuni simple, prin care intra lumina zilei, in bucatarie.
-
Coloritul
- Pentru a crea senzatia de spatialitate, foloseste culori deschise, de alb, bej, crem, atat pentru zona de lucru cat si pentru pereti. Daca vrei sa-ti aplici tapet pe un perete, alege culori calde, de galben, oranj, cu decoruri putine.
-
Elementele de decor
- Pentru a crea un cadru, distins si stilat pentru amenajare bucatarie mica, in design clasic, renunta la coloane si arcade. De asemenea corpurile de iluminat excentrice, ca si alte decoratiuni masive nu-si au rostul intr-o bucatarie mica.
Pentru informatii suplimentare despre amenajare bucatarie, care cu siguranta te vor ajuata in aceasta amenajare, vezi si articolele:
Amenajare bucatarie in 178 poze si 10 stiluri si
Combinatii culori bucatarie in 94 de poze de inspiratie