Sfaturi practice pentru amenajare baie in garsoniera si apartament, in 9 stiluri populare
Fie ca doresti sa faci dusuri sau bai cu saruri si spume, relaxante, trebuie sa tii cont de niste reguli pentru reusita proiectului, amenajare baie. Astfel, pentru a nu te pierde in detalii trebuie sa-ti faci un plan de lucru si o lista de cumparaturi, si sa te tii de ele. Indiferent de stilul de amenajare ales, acesta trebuie sa imbine utilul cu placutul si sa corespunda stilului tau de viata. Din acest motiv, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte, pentru o amenajare de succes a baii tale. Adica, trebuie sa tii cont de dimensiunea baii, piesele de mobilier, obiectele sanitare, decoratiuni, culori si finisaje. Tot ce tine de planul amenajare baie trebuie gandit minutios pentru a-ti crea un ambient intim, deconectant si echilibrat.
Amenajeaza-ti baia in functie de stilul dorit
Pentru a raspunde tuturor gusturilor si nevoilor oamenilor, s-au dezvoltat de-a lungul timpului mai multe stiluri de amenajare a baii. Informeaza-te din reviste sau surse online, si chiar viziteaza magazinele de profil, pentru a-ti alege obiectele potrivite nevoilor tale. Apoi, in functie de stilul ales, trebuie sa-ti faci o schita orientativa cu modul in care vrei sa arate baia ta. Stilul de amenajare pe care-l vei alege trebuie sa corespunda spatiului de miscare pe care ti-l confera dimensiunea baii.
1. Stilul contemporan, pentru amenajare baie
Stilul contemporan de aranjare a baii, este un stil simplu si usor de aplicat. Noi iti vom reda caracteristicile acestui stil, iar tu il vei alege daca se potriveste amenajarii baii tale. In acest stil se pune accent pe functionalitate si estetic.
Liniile drepte si formele patrate, definesc acest stil
Elementele ce compun acest stil, au aspect patratos, cu colturi drepte, simple, atat pe verticala cat si pe orizontala. In acest stil, sunt excluse formele curbe in amenajarea unei bai.
In acest stil totul arata cat mai simplu: finisajele, obiectele sanitare, decoratiunile cat si piesele de mobilier.
In stilul contemporan, se folosesc materiale cu aspect natural
In acest stil se foloseste lemnul, metalul etc.
Lemnul trebuie sa-si pastreze aspectul lui natural, cu toate tratamentele care se aplica pentru a rezista in mediul umed si cald al baii. Daca folosesti metal in amenajarea baii, el trebuie sa-si pastreze nuanta de metal, fara s-o vopsim.
Cum trebuie sa fie lumina, in stil contemporan
In acest stil nu se folosesc becuri colorate si sofisticate. Foloseste o aplica simpla deasupra oglinzii si cateva spoturi, astfel incat lumina propagata sa te ajute la ingrijirea zilnica.
Poti opta si pentru cateva lumanari, de dimensiuni, nuante si culori asemanatoare.
Spatii libere si aerisite, caracteristici distinctive stilului contemporan
In acest stil, este o exigenta ca spatiile sa fie cat mai descongestionate, toate suprafetele trebuie sa fie cat mai libere si cat mai simple.
Astfel pentru o organizare corecta a spatiului, ai nevoie de doua dulapioare, unul deasupra chiuvetei si unul langa cada. In cel de langa chiuveta iti poti depozita periutele de dinti, pasta de dinti si cosmeticile, pentru fiecare membru al familiei. In cel din apropierea cazii iti poti tine produsele de igiena si gelurile de dus. Raftul de jos iti sugerez sa-l utilizezi pentru depozitarea produsele de curatat baia.
Cosul de rufe trebuie sa nu fie transparent, sa aiba capac si sa corespunda stilului contemporan de amenajare baie.
Cum sa alegi culorile in stil contemporan, pentru amenajare baie
Gresia si faianta, fiind elementele de baza ale unei bai, compune viitoarea amenajare in stil contemporan. Designerii in amenajari interioare, recomanda pentru acest stil nuante neutre, de bejuri deschise, de crem, pana la alb. Poti monta faianta numai in zonele care se umezesc, chiuveta sau cada, in culori si modele specifice stilului contemporan. Pe restul peretilor poti folosi o vopsea lavabila in nuante asemanatoare, sau poti folosi o culoare de accent: maro-brun sau negru, fie pe un perete fie la nivelul pardoselii.
Amenajare baie - 2. Cum sa-ti amenajezi baia in stil modern
Stilul modern de amenajare baie, interioara, se refera la amenajarile ce apartin prezentului, secolului XXI . Acest stil isi are originea intr-o miscare artistica din prima jumatate a secolului XX. In acest stil se pune accent pe utilitate, simplitate si minimalism.
In functie de caracteristicile acestui stil, vei alege daca se potriveste planului tau de amenajare baie.
Liniile drepte sunt predominante in acest design
Baile amenajate in stil modern, au linii simple, elegante, drepte sau curbate, sunt aerisite, lipsite de aglomeratie si bine organizate. Piesele de mobilier, chiuveta si cada sunt alese ca obiecte de design.
Ce forme geometrice se folosesc in stilul modern de amenajare a baii
In acest design se imbina in mod armonios si echilibrat, dreptunghiuri si patrate, cuburi si cercuri ce sugereaza libertatea formei. In acest stil trebuie sa se evidentieze echilibrul dintre geometrie si ordine
Ce materiale se folosesc in redarea stilului modern
In acest stil se folosesc materiale, ca: obiecte sanitare din compozit, etajere din sticla, piese de mobilier din lemn masiv sau laminat, otelul si piatra. De asemenea se pune accent pe o culoare puternica reprezentata pe un mozaic de perete sau o planta.
Cum trebuie sa fie piesele de mobilier din baie, in stil modern
Mobilierul trebuie sa fie mic, cu picioare inalte, la vedere, cu linii drepte sau curbate.
Poate fi lucrat din lemn masiv, tratat pentru a rezista la mediul umed, sau din MDF, mat, care e rezitent la conditiile din baie.
Ce culori trebuie sa folosesti in designul modern pentru amenajare baie
In acest stil, predomina culorile neutre, alb, bej, crem, griuri, marouri, negru, dominante fiind alb si negru. Pentru un ambient placut in acest sanctuar al relaxarii, poti sa folosesti si culori de accent, puternice si vesele la decoratiuni. Astfel, poti utiliza suporti pentru periuta de dinti si pentru sapun de culoare, galben sau albastru pal. Suportii de prosoape, pot fi de culoare rosie deschis sau verde deschis etc.
Amenajare baie - 3. Amenajare baie in stil eclectic
Stilul eclectic in designul de amenajari, este usor de admis si de multe ori este solutia optima pentru cei care nu se decid asupra unui stil de amenajare. In acest stil al contrastelor si creativitatii, sunt adunate in spatiul de amenajare elemente diferite din stiluri si epoci diferite. Din acest motiv se pune accent pe proportii, cantitate si culoare pentru a nu da senzatia de improvizatie.
Stilul eclectic este unul din stilurile arhitecturale utilizate in secolul al IX-le in amenajari exterioare. Acest stil a luat amploare la sfarsitul secolului XX si in amenajari interioare, ca o reacție la constrângerile minimalismului.
Iata cum poti sa-ti amenajezi baia in stil eclectic, tinand cont de cateva sfaturi esentiale, legate de caracteristicile acestui design.
Tinand cont de caracteristicile acestui stil, vei putea opta pentru el, daca simti ca-ti reprezinta personalitatea, implicit stilul de viata.
Stilul eclectic este o combinatie de stiluri de amenajare baie
Stilul eclectic de amenajare a baii este un amestec de stiluri, o combinatie de elemente variate si originale. Cuprinde cate putin din toate stilurile si te surprinde prin neprevazut. Culorile, formele pieselor de mobilier si al obiectelor sanitare, precum bateriile de baie, texturile, sau decoratiunile, sunt o combinatie de optiuni inedite.
Poti adopta principiul, ceva nou langa ceva vechi, in acest stil
Astfel, poti recurge la reconditionarea unor piese vechi, spre exemplu un dulap lucrat manual, alaturi de un cos de rufe modern. Alt exemplu, ar fi o oglinda dreptunghiulara, veche, reconditionata, langa un robinet cu forme rotunde, modern.
Optiuni permisive in amestecarea stilurilor diferite
Poti intrebuinta obiecte sanitare cu muchii rotunjite, chiuveta si cada, in stil modern, imbinate cu baterii patratoase, in stil contemporan. Poti aplica gresie cu dimensiuni mari, intr-o baie mare, si masca din MDF pentru chiuveta.
Linii si texturi amestecate in stil eclectic
Astfel, poti imbina suprafetele denivelate, mozaic floral, modern, pe pereti cu suprafete netede, marmura aplicata pe podea. Contrastul dintre placile mici si mari, vor scoate in evidenta frumusetea acestui design de amenajare.
Ce culori poti utiliza in design eclectic, pentru baia ta
Poti recurge la decoruri in culori neutre, ca in stilul modern, alb, negru, bej, maro, gri sau in culori calme: verde, galben, albastru. Poti opta chiar si pentru nuante pastelate: roz deschis, verde deschis, albastru deschis, galben deschis etc. Fiind un stil liber in alegeri, poti aplica si culori vesele sau culori organice, inspirate din natura, pentru decorarea baii. Un alt contrast de culoare ar fi dat de suprafetele opace alaturi de suprafetele cu straluciri metalice.
Amesteca decoratiunile clasice, traditionale cu cele nonconformiste, deosebite
Decoreaza peretii din baie, cu fotografii alb, negru, in stil modern, cu rame clasice, sau cu un mozaic de contrast. Acesta il poti aplica pe un perete si poti alege culori de accent sau culori organice. Poti, chiar sa folosesti placi de beton aparent, pe un perete sau tevile din baie la vedere, ca in stilul industrial. Sau poti opta pentru un decor de caramida aparenta, pe un perete, pentru un aspect iesit din comun: beci sau crama.
In concluzie, stilul eclectic este un stil fara reguli stricte cu libertate in designul de amenajare baie.
Amenajare baie - 4. Amenajare baie in stil scandinav
Pentru amenajarea baii in stil scandinav, sau nordic, se pune accent pe utilitatea maxima a elementelor care il compun. Se remarca prin minimalism cu forme simple si elegante ale decorului.
De la piesele de mobilier, prevazute cu spatii generoase de depozitare, pana la obiectele sanitare, au o functionalitate crescuta.
In designul scandinav se pune accent pe o organizare riguroasa a spatiului de amenajare a baii. Astfel, se creeaza o atmosfera curata, ordonata, primitoare si relaxanta.
In functie de principalele caracteristici ale stilului scandinav, poti alege daca se potriveste pentru amenajarea baii tale.
Materialele folosite in designul scandinav, al baii tale
In acest stil se pune accent pe materiale naturale, lemn de pin sau de stejar, bambus (tratate pentru a fi rezistente la umezeala si caldura), sticla si piatra. Acestea, sunt elementele principale in amenajare baie in design scandinav.
Se remarca, lemnul natural in nuante deschise, sau vopsit in alb, in fabricarea pieselor de mobilier, decorarea peretilor, cat si in placarea dusumelelor.
Aceste materiale naturale, confera caldura spatiului, calmitate si transforma baia, intr-un adevarat sanctuar al relaxarii si reculegerii.
Finisajele aplicate in stil scandinav, pentru baia ta
Pentru placarea pardoselii din baie, poti recurge la finisaje moderne ce imita esentele de lemn natural, spre exemplu, gresia, in nuante deschise.
Peretii din baie poti sa-i pastrezi nefinisati din piatra sau caramida, pentru un aspect cat mai natural. Alta idee ar fi, sa-i plachezi cu faianta, in nuante deschise, in zonele care se umezesc, zona chiuvetei si a cazii. Restul peretilor, poti sa-i vopsesti cu vopsea lavabila alba. Culoarea alba, dominanta in stilul de amenajare scandinav, confera baii, luminozitate, pentru ca reflecta lumina naturala si senzatia de spatiozitate.
Mobilierul potrivit stilului de amenajare scandinav, pentru baia ta
Iti sugerez sa optezi pentru piese de mobilier, din stejar sau pin, tratate sa reziste la degradarea data de umezeala si caldura. Acest mobilier il poti incastra in baie, dupa ce l-ai configurat la comanda. Alta varianta ar fi sa-ti achizitionezi piese de mobilier cu design scandinav, adica cu linii curate si forme geometrice simple. Acestea trebuie sa se potriveasca spatiului dedicat acestei amenajari.
Ce accesorii poti folosi in design scandinav, pentru amenajare baie
Produsele de baie, in stil scandinav, trebuie sa fie putine, elegante, functionale, in forme simple geometrice, lucrate din materiale reprezentative.
Ceramica de diferite culori, inoxul, portelanul, marmura, cuprul, cimentul impermeabil, sticla, sunt materialele specifice acestui stil de amenajare a baii.
Poti achizitiona accesorii in stil scandinav, ca: savoniere din portelan, recipiente din inox auriu pentru sapunul lichid, pana la genti cosmetice. Acestea te ajuta sa-ti pastrezi produsele cosmetice preferate la un loc. De asemenea poti opta pentru recipiente transparente din sticla sau din metal sau suporturi din ceramica pentru periutele de dinti. Suporturile din ceramica pot fi multicolore, gri sau maro.
Iluminatul distinctiv pentru amenajare baie in design scandinav
In acest stil se pune accent pe iluminat, deoarece pe timpul iernii, in tarile nordice lumina se reduce la sapte ore. Astfel, corpurile de iluminat sunt elemenete esentiale intr-o amenajare in design scandinav. In acest design de calitate, se imbina in mod armonios utilul cu placutul, iar obiectele de iluminat sunt fundamentale. Lustrele pentru baie, cu forme geometrice simple: rotunde, sferice in forma de con sau pendul, confera farmec si confort beneficiarului. Pentru spatiile cu umiditate ridicata iti recomand sa folosesti, aplica care prezinta corp de iluminat cu protectie la umiditate. De asemenea, spoturile mici din jurul oglinzii sau din tavan, vor reflecta lumina generoasa, necesara nevoilor tale zilnice.
Aceste obiecte de iluminat sunt confectionate din materiale industriale de lux, metal, aluminiu, sticla fumurie, sunt robuste si au accent expresiv. Pot fi colorate in nuante neutre, alb, negru, gri, crem sau in culori mai deosebite: rosu rubiniu, portocaliu sau albastru.
Culorile pe care le poti folosi in design Scandinav, pentru amenajare baie
Coloritul tipic stilului Scandinav in amenajare baie este format din culori neutre, pastelate, alb, crem, galben pai, gri deschis si tonuri de bej.
In acest stil se foloseste albul, culoarea laptelui, din abundenta, pentru o luminozitate a intregii locuinte ce confera un ambient calm, proaspat si curat.
Pentru o pata de culoare poti recurge si la tonuri de accent deschise: culoarea chihlimbarului, visiniu, verde, turcoaz si chiar roz sau albastru.
Albul, culoarea distinctiva in stilul Scandinav, pentru amenajare baie
Culoarea dominanta, in design scandinav, este albul, culoarea laptelui. Aceasta culoare, poate fi vazuta peste tot: pe podele, pe pereti, pe tamplarie si chiar pe corpurile de mobilier.
O alta regula in tratarea cromatica in stil scandinav a baii, este folosirea a cel mult doua trei culori. Spre exemplu: alb cu accente de verde, alb cu accente de albastru, sau alb cu accente de rosu. Indiferent ce varianta vei folosi, a doua sau a treia culoare vor avea rol de accent cromatic. Aceste culori de accent pot fi aplicate pe un perete cu mozaic decorativ, pe un corp de mobilier sau se pot regasi pe accesoriile decorative. Culorile de accent sunt folosite cu chibzuinta si adauga interiorului alb o nota delicata.
Alte variante de colorit in design scandinav pentru amenajarea baii tale
Desi pardoseala, este in mod normal alba, poti recurge si la o gresie inchisa la culoare, wenge, dar si nuante de maro deschise.
Tavanul il poti vopsi in bleu, pentru o atmosfera diafana, iar pe pereti poti aplica faianta o culoare neutra sau pastelata, linistitoare.
De asemenea textilele, prosoapele galbene, albastre sau turcoaz pot imbina in mod echilibrat, conferind baii un ambient placut si relaxant.
O alta tendinta in coloristica acestui stil, este folosirea de nuante naturale de ciocolatiu, coniac, crem si griuri reci, dar si culori intense de rosu, verde si mustar.
Detaliile despre stilul scandinav le gasiti aici
Amenajare baie - 5. Amenajare baie in stil clasic
Stilul clasic, in amenajari interioare, este un stil conservator, cu reguli universal valabile, de inspiratie antica, ce creaza interioare clare si simetrice. Desi este considerat de catre unii oameni ca fiind nepotrivit pentru zilele noastre, este apreciat, indragit si preferat de altii, datarita rafinamentului sau si pentru ca este un stil luxuriant. Acest stil se configureaza in jurul a trei elemente centrale,precum, simetrie, ordine si echilibru. Se foloseste un element central, in jurul caruia este decorata baia, sau un punct central, ce imparte baia in doua parti simetrice, construite in oglinda.
Trasaturi esentiale ale amenajarii baii in stil clasic
In baile amenajate in stil clasic, predomina culorile deschise, precum alb sau bej, dar si accesorii decorative aurite, care ofera acestei incaperi un aer rafinat. Pentru un plus de elganta podeaua poate fi din marmura. Oglinzile cu rame de bronz, candelabrele sau vazele cu flori, sunt elemente decorative, nelipsite, tipice stilului clasic,care dau un aspect atractiv si luxos baii. Fiecare obiect decorativ trebuie ales cu grija pentru a fi in echilibru, in armonie cu celelalte decoratiuni. Fiecare element trebuie sa respecte simetria si proportia, caracteristice stilului clasic, pentru ca rezultatul acestei amenajari sa dea baii un aspect estetic frumos si relaxant.
Acest stil este deseori confundat cu stilul rustic, cu aspect invechit si este definit de elemente clasice care nu depind de trecerea timpului, cu decoratiuni pe masura.
In designul clasic, poti sa-ti plachezi baia cu marmura, sau placi de gresie si faianta in modele inegalabile si culori linistitoare.
Pentru caracteristicile si avantajele acestui stil, acceseaza clasic sau aici
Stilul clasic in amenajari interioare si 16 poze
Pentru caracteristicile, avantajele si informatii detaliate in stil clasic, pentru amenajare baie, acceseaza: Amenajare baie in stil clasic
Amenajare baie - 6. Amenajare baie in design industrial sau loft
Acest stil de amenajare interioara a aparut in ultimii 15 – 20 de ani, din lipsa spatiilor de locuit si este mai accesibil ca pret decat o constructie de locuit. Astfel, in marile orase, oamenii au recurs la transformarea fabricilor vechi, spatiilor industriale, garajelor si depozitelor in spatii de locuit. Asadar, in mod original, materialele dure folosite in acest design au aspect brut si zgrunturos. Betonul, otelul si caramida sunt materialele rezistente utilizate in stare nefinisata in designul industrial de amenajare.
Daca iti place acest stil de amenajare poti sa-l adaptezi si baii tale si poate deveni un loc reconfortant si practic.
Caracteristicile stilului industrial in amenajare baie
- Este un stil minimalist si nefinisat.
- Conductele si tevile sunt lasate la vedere, ca atare, sau vopsite, chiar daca se vad coatele sau lipiturile.
- Peretii neprelucrati, cu materialul din care sunt construiti, sunt lasati la vedere: beton sau caramida.
- Este un design potrivit spatiilor mari, gen open- space.
- Piesele de mobilier sunt confectionate din lemn tratat sa reziste la umiditatea si caldura din baie si din metal: fier sau cupru.
Ce materiale sa folosesti pentru a-ti amenaja baia in stil industrial
Designul industrial, devenit popular dupa anii 2000, inspirat din aspectul fabricilor poate fi adaptat si in amenajarea baii tale. Astfel, poti recurge la caramida aparenta sau beton aparent pentru a imbraca un perete in design industrial. In acest mod vei da senzatia de spatiu dur, nefinisat, element cheie in designul industrial. Restul peretilor ii poti vopsi cu vopsea cu aspect de beton, rezistent la umiditate si caldura. Zugraveala cu aspect scorojit poate fi si ea o optiune pentru restul peretilor din baie.
Pardoseala poate fi din marmura sau beton neprelucrat.
Pentru corpurile de mobilier poti opta pentru piese de mobilier din lemn, cu aspect invechit, reconditionate, cu forme solide, cat mai simplu decorate. O alta optiune ar fi piesele de mobilier confectionate din metale: fier forjat sau cupru.
Pielea si sticla, sunt materialele care completeaza aspectul original al amenajarilor in design industrial.
Gama cromatica folosita in amenajare baie in design industrial
In acest design, paleta cromatica este limitata si se axeaza pe culori neutre calde. Se folosesc tonuri de gri, marouri, culori metalice (mai mult culoarea cuprului), caramiziu, taupe (gri amestecat cu maro), alb si negru. Pentru a insufleti baia si a crea o atmosfera imbietoare, poti recurge si la culori vii, organice. Spre exemplu: verde crud, albastru deschis, rosu stralucitor sau portocaliu fosforescent. Aceste culori intense pot fi evidentiate prin textilele din baie: prosoape, covoras, sau prin suportii pentru produsele de igiena personala. Astfel, culorile vii, de accent, dau un plus de farmec amenajarii baii tale.
Corpurile de iluminat caracteristice design-ului industrial de amenajare baie
Luminata cu lumina artificiala sau naturala, iluminatul baii, in design industrial are un rol foarte important in aceasta amenajare. Daca baia este prevazuta cu ferestre mari, prin care patrunde lumina naturala, acestea sunt evidentiate prin rame metalice de culoarea cuprului. Pot fi puse in valoare si cu rame din lemn natural cu o culoare de contrast. Obiectele de iluminat sunt rezistente, fabricate din metal si folosesc mai mult lumina calda.
Pentru mai multa lumina, iti recomand sa recurgi la aplice de perete pentru oglinda de baie, confectionate in design industrial. Daca baia nu beneficiaza de lumina naturala poti aplica si spoturi cu leduri incastrate in tavan.
O alta caracteristica a stilului industrial actual, sunt becurile decorative cu filament care amintesc de perioada cand a aparut acesta. Spre exemplu, becurile decorative cu filament, Edison, in forma de lumanare, flacara, tubulara sau glob.
Corpurile de iluminat confectionate din metal inchis la culoare precum si decoratiunile cu multe beculete, sunt favorite in acest design.
Oglinda si alte obiecte decorative in stil industrial
In acest design se recurge la oglizi decorative, confectionate din lemn si metal sau la oglinzi cu lampi din metal. Lemnul folosit la fabricarea acestor oglinzi poate fi din brad sau din arbore de cauciuc. Alte variante de oglinzi in design industrial sunt si oglinzile cu rama spiralata metalica sau in forma de raze.
Pentru lavoar se poate recurge la un suport in stil industrial din teava rotunda vopsita in camp electrostatic. Etajerile din fier forjat cu rafturi din lemn pot constitui si ele obiecte de decor.
Alte decoratiuni in design industrial vin sa intregeasca aceasta amenajare care confera functionalitate si confort . Exemple de decoratiuni, pentru baie in design industrial:
- Suportul din beton pentru hartia igienica
- Dozatorul pentru sapun din marmura verde
- Suportii pentru role hartie prosoape
- Dispensere prosoape hartie si nu in ultimul rand,
- Dozator pasta de dinti cu suport pentru periutele de dinti
Amenajare baie - 7. Amenajare baie in design mediteranean
Designul mediteranean este inspirat din amenajarile tarilor situate de-a lungul tarmului mediteranean: Grecia, Italia, Spania, Franta, Maroc, Tunisia etc. Desi fiecare tara are particularitatile ei, trasatura comuna este simplitatea si in amenajarea locuintei.
Aceasta amenajare, pune accent pe naturalete, lux si decoratiuni putine. Finisajele includ pe cat posibil materiale naturale. Designul mediteranean este considerat concentrat, reconfortant si un stil ideal pentru amenajare baie. Acest loc destinat relaxarii si revigorarii este sanctuarul nostru unde ne incarcam bateriile cu o baie fierbinte sau un dus suedez.
Placarea peretilor si pardoselei cu placi ceramice de culoare bej pal, este cea mai buna optiune pentru amenajare baie in design mediteranean.
Trasaturile distinctive in amenajare baie in stil mediteranean
- Predomina culorile insorite, inspirate din farmecul grecesc si eleganta anticului.
- Este recomandat pentru bai mici cu tavanul mic.
- Se folosesc materiale naturale, de la obiectele de decor, pana la textile.
- Piesele de mobilier sunt confectionate manual cu structuri forjate.
- Aspectul vegetal, poate fi reprezentat printr-o ramura de maslin, vita-de-vie sau vase cu plante verzi, specifice locului, care filtreaza noxele.
- Se aplica un brau sau o fasie ornamentala, in stil roman sau grecesc, separatoare, care trece prin toti peretii.
- Designul mediteranean a fost influentat de clima, traditii si cultura din Est.
Gama cromatica utilizata in design mediteranean pentru amenajare baie
Culorile organice intrebuintate in design mediteranean, sunt inspirate si accentuate, din natura. Paleta cromatica difera in tarile de pe coasta mediteraneana, dar se face remarcata cea a Greciei si a Italiei.
In Grecia predomina culorile reci: toate nuantele de albastru, violet, verde smarald si albul – culoare neutra. Daca vrei sa aduci ideea de mare in baie, poti sa recurgi si la culori de turcoaz pe pereti si o pardoseala cu pietricele.
Contrastant, italienii prefera nuantele calde si linistitoare in amenajarea baii: galben, roz, crem, galben ocru, caramiziu, culoarea teracotei si bej. Aceste culori se pot combina cu culori intense de accent, cum este rosul, spre exemplu, care genereaza un ambient relaxant. Spre exemplu poti sa aplici nuante de alb si galben pe pereti, care reflecta lumina soarelui si un mobilier de culoare brun-roscat. Aceasta combinatie va intregi atmosfera calda si calma data de designul mediteranean.
Materialele utilizate in amenajare baie in design mediteranean
In designul mediteranean inspirat din Est, locuintele se construiau din piatra si caramida pentru a mentine racoarea. Dusumelele si peretii erau placate cu placi din ceramica de culori intense cu decoratiuni florale, geometrice care mascau defectele zidurilor.
In acest stil se pune accent pe culorile organice si materiale naturale inspirate din privelistea inconjuratoare. Astfel, in aceasta amenajare baie se folosesc: placi de teracota, lemn de pin si piatra neprelucrata.
Gresia de culori calde si organice si frecvent, teracota, sunt materialele de baza in placarea podelelor baii. Peretii si tavanele se tencuiesc cu vopsea alba si se pastreaza imperfectiunea lor. Gresia cu decoratiuni ce se repeta, „patter-nuri”, sau gresia care este alcatuita din mai multe decoratiuni, „patchwork” sunt specifice in design mediteranean. Aceste tipuri de gresie le poti aplica atat pe peretii cat si pe dusumeaua din baie, in functie de preferintele tale.
Alte materiale utilizate in design mediteranean pentru amenajare baie
Fierul forjat, fara prea multe decoratiuni este alt element distinctiv in design mediteranean de amenajare baie. Astfel, metalul forjat se poate regasi:
- In confectionarea manerelor de usi
- In ramele oglinzilor de decor
- In scheletul pieselor de mobilier
- In corpurile de iluminat cu metal forjat si
- In alte obiecte de decoratiuni
Alama si cuprul folosite in fabricarea vapoarelor, pot fi regasite in ramele oglinzilor si a robinetelor in forma de deschizatura circulara. De asemenea si aplicile si lampile din crom vor aduce ideea de mare in casa.
Decoratiunile confectionate din corali, pietre si scoici, aplicate pe mobilier iti va aduce natura maritima in baie. Cosul de rufe lucrat din rachita sau ratan va intregi universul maritim din baia ta.
Corpurile de mobilier pentru amenajare baie in stil mediteranean
Piesele de mobilier sunt configurate din lemn natural, preferabil din pin cu schelet si picioare din metal forjat. Spre exemplu: etajere, corp pentru chiuveta si dulapuri suspendate. Pot fi vopsite fie in culori inchise: albastru inchis, maro inchis, in stil grecesc, sau foarte deschise: alb, bleu sau caramel, in stil italienesc. Lemnul din care sunt confectionate piesele de mobilier poate fi lasat si in culoarea lui naturala, doar lacuit, pentru mai multa rezistenta. Piesele de mobilier impletite din rotang (palmier agatator asemanator cu vita de vie), vor genera sentimentul legaturii cu natura.
Obiectele sanitare recomandate pentru organizarea baii in design mediteranean
O cada mare din cupru sau alama, ovala sau forma unui castron rotunjit, cu duze de hidromasaj este alegerea cea mai potrivita intr-o baie de dimensiuni mari. Pentru o baie de mici dimensiuni, iti recomand sa-ti montezi o cabina de dus multifunctionala, cu hidromasaj, in design mediteranean, cu maner cromat.
Chiuveta, care este cel mai folosit obiect din baie, culoarea, forma si materialul din care este lucrata, influenteaza mult ambianta din baia noastra. Astfel, poti opta pentru o chiuveta rotunda sau conica, pe blat, dar si lavoar cu picior, din piatra naturala. Aceste lavoare construite din piatra naturala, confera autenticitate, eleganta si inspira armonie. De asemenea, chiuveta din marmura sau granit, pot impresiona prin texturile si nuantele lor naturale, si venaturi unice.
Venaturile sunt modelele naturale, reflectate prin, ramificatiile de dungi si vine din marmura si granit. Ele se pot asorta usor cu restul elementelor din baia ta.
Oglinda decorativa si ale obiecte decorative pentru amenajare baie in stil mediteranean
Pentru o baie mica iti recomand sa aplici cat mai multe oglinzi pentru mai multa luminozitate. Poti alege oglinzi cu rame decorative grecesti sau italienesti din fier forjat aurii sau argintii. Alta varianta ar fi sa recurgi la o oglinda mare cu rama din lemn ornamental, pentru o baie mare, sau poti atarna pe perete o oglinda cu rama din metal forjat, antichizat.
Obiectele decorative din bronz, alama sau ceramica, pot fi regasite in suportii pentru depozitarea produselor de igiena sau aplicate pe mobilier: scoici, corali si pietricele.
De asemenea lumanarile parfumate si borcanele cu nisip de pe marginea cazii iti vor aduce ideea de calatorie pe mare.
Plantele ornamentale, specifice locului, rezistente la umiditate au rol atat decorativ cat si de filtrare a aerului si aduc natura in baia ta.
Corpurile de iluminat utilizate in design mediteranean pentru amenajare baie
Trebuie sa recurgi la o buna iluminare a baii, pentru ca dedici cat mai mult timp ingrijirii tale. Acest loc, trebuie sa fie foarte bine luminat, de aceea trebuie sa acorzi o atentie sporita la pozitionarea obiectelor de iluminat. Pentru o buna claritate in oglinda, atat dimineata cat si seara, iti recomand sa recurgi la o iluminare de sus. Ideal este sa alegi lumini de tip, aplice, spoturi sau corpuri suspendate, lucrate in design mediteranean. Pentru a beneficia de o lumina difuza, relaxanta, poti recurge la LED-uri montate in pereti sau in tavan. Becurile LED au un consum mai redus de energie si se pot combina mai usor cu becurile cu infrarosu (incandescente). Daca vrei sa instalezi un statement, o poti particulariza cu o lustra de baie unica, pictata manual, in design mediteranean. Pentru o baie de dimensiuni mici este suficienta si o plafoniera minimalista in stil mediteranean, care asigura o buna iluminare.
Amenajare baie - 8. Amenajare baie in design asiatic sau oriental
De obicei cand te muti intr-o casa noua, intai iti amenajezi baia si bucataria si pe urma recurgi la amenajarea dormitoarelor si livingului.
Acest stil inspirat din traditia si designul oriental, creeaza un spatiu armonios si de aceea pare cea mai potrivita amenajare. Stilul asiatic pentru amenajarea baii tale, iti confera un ambient prietenos, cald, calm si relaxant, asa cum iti trebuie.
Acest stil de amenajare interioara te duce cu gandul la motivele traditionale chinezesti sau japoneze. Designul asiatic este influentat si de cultura bogata a altor tari din Asia, cum ar fi: Turcia, Thailanda, India, Pakistan etc.
Liniile simple, decoratiunile minimaliste, materialele naturale si culorile neutre iti confera o stare de bunastare, liniste si plenitudine.
Gama cromatica pentru amenajare baie in design asiatic
In acest stil se aleg de regula culori neutre (albul de zapada, negru, bej, gri moale si maro cald, culori calme care se potrivesc intre ele, si sunt usor de armonizat. Trebuie sa tii cont de contrastele si proportiile realizate, astfel incat sa existe un echilibru intre contraste. Rezultatul final trebuie sa puna in evidenta o baie perfecta, nici prea luminoasa nici prea intunecata.
Spre exemplu intunericul si lumina sunt reprezentate prin cele doua concepte religioase, „Yin” si „Yang”si isi au originea in filozofia chineza. Acest contrast ajuta la stabilirea echilibrului universal si nu pot exista una fara cealalta, dupa cultura chineza.
Alta varianta de a reda stralucirea – lumina si intunericul ar fi combinatia dintre auriu si negru.
Pentru o atmosfera linistita, calma poti recurge la obiectele sanitare albe, mobilier alb, iar gresia si faianta in culori neutre. Exista si optiunea de a alege faianta sau gresia cu elemenete colorate, in culori vii: turcoaz, rosu etc. De asemenea, pestii Koi pot fi reprezentati prin modele subtiri, imprimate in cortina de dus sau perdeaua de la cada. Pestii Koi sunt tipici pentru cultura asiatica.
Culoarea rosie este specifica in multe culturi orientale si apare si in amenajari interioare a bailor. Rosul, simbolizeaza: bunastarea, bucuria, puritatea si norocul.
Ti-o recomand s-o folosesti in decorarea baii, ca sa fii inconjurat de energia si caldura data de aceasta culoare intensa.
Materialele utilizate in design asiatic pentru amenajare baie
In design asiatic, bambusul este materialul principal de constructii. El este folosit in amenajarea salilor de sauna, salilor de masaj si salilor de baie. Bambusul este folosit si in configurarea pieselor de mobilier, obiecte de decor si vase folosite in baie.
Obiectele din piatra sau lemn masiv, constituie alte elemente traditionale, naturale, bine venite in amenajarea baii in stil asiatic.
Elementele metalice cu nuante stralucitoare de cupru, aur si argint, aduc un plus de luminozitate, eleganta si confort beneficiarului.
Tapetul cu crapii Koi sau tapetul din bambus, aplicate pe peretii din baie vor aduce ideea de design asiatic, in amenajare baie.
Obiectele sanitare si piesele de mobilier recomandate in design oriental pentru amenajare baie
Daca ai o baie mare iti poti permite sa optezi pentru toate elemenetele care compun stilul asiatic de amenajare baie (sau o parte din ele).
Spre exemplu, acest design, de amenajare baie ar trebuie sa contina:
-
Obiecte sanitare, in stil oriental
- Lavoar confectionat din tec, ceramica sau granit de forma ovala sau rotunda.
- Un vas de toaleta si bideu, din ceramica alb sau negru, montate pe perete.
- O cabina de dus cu hidromasaj si sauna dotata cu aparatura audio.
- O cada fabricata din tec sau din travertin de forma: rotunda, ovala sau in triunghi amplasata in zona ferestrei, pentru conexiunea cu natura. Poate fi prevazuta cu lumini colorate pentru cromoterapie.
- O masa de toaleta din cires cu chiuveta integrata, cu blat din granit sau onix si vas semisferic din portelan pentru un aspect luxos.
- Masina de spalat rufe lucrata stil oriental.
- Cosul de rufe din bambus impletit, rotund sau dreptunghiular, este si obiect de decor.
-
Mobilierul pentru baie, in stil oriental
- Corpurile de dulap suspendate cu oglinda, din MDF, vopsit in alb, alb cu negru sau rosu, cu spatii de depozitare.
- Dulap baie coloana cu cos de rufe, amplasat intr-un colt al baii.
- Rafturile de colt si etajerele in stil asiatic sau chiar o scara din bambus ca suport pentru prosoape, te ajuta sa pastrezi ordinea in baie.
- Piesele de mobilier modulare in stil oriental cu spatii generoase de depozitare si usor de manevrat cu lavoar integrat, ocupa mai putin spatiu.
Corpuri de iluminat in design asiatic pentru amenajare baie
In tarile asiatice se acorda o atentie deosebita iluminatului natural, prin ferestre cat mai mari pentru a patrunde razele soarelui. De asemenea se recurge si la o buna iluminare artificiala, folosind lampi frumoase, cu modele chinezesti, japoneze si chiar indiene. De asemenea poti folosi si LED-uri incorporate si lumanari aromate si romantice. In acest mod, poti beneficia de toate tipurile de iluminat pentru a crea o ambianta de destindere si revigorare, pentru ca aduci un flux de energie pozitiv.
Oglinda si decoratiunile, in design asiatic, pentru amenajare baie
Baia este locul cel mai intim si relaxant, unde ne petrecem destul timp atat dimineata cat si seara pentru ingrijirea, inviorarea si refacerea noastra. Din acest motiv, trebuie sa-i acordam mai multa atentie in ceea ce priveste aspectul acestui sanctuar personal.
Oglinda, in care se oglidesc toate elementele din baie, inclusiv chipul nostru, reprezinta piesa principala, mai ales in designul asiatic. In stilul asiatic de amenajare baie, se pune mult accent pe luminozitate si spatialitate. O oglinda potrivita ca marime cu rame orientale, va mari vizual spatiul, chiar dubla si se va armoniza cu celelalte elemenete. Oglinzile decorative in stil asiatic pot fi prevazute cu rame confectionate din bambus, tec si rattan.
Alegerile potrivite pentru amenajrea baii in design asiatic, dupa bunul plac iti va crea o atmosfera calda si relaxanta. O baie perfect imbunatatita in acest stil, va face locul cel mai intim, unic si linistit pentru incarcarea bateriilor dupa o zi de munca.
Materialele tipice in design asiatic pentru amenajare baie
Obiectele de decor cu specific asiatic se fac remarcate prin simplitate, desavarsire si minimalism. Astfel, combinatiile de materiale naturale, decoratiuni din lemn natural: bambus, tec, rattan, si piatra naturala, te vor face sa simti ca ai adus natura in baia ta. Obiectele de decor, din lemn natural si piatra pot fi regasite, in toate elemenetele care alcatuiesc aceast design.
-
Mobilier si decoratiuni specifice stilului asiatic
- Rafturile de baie lucrate din bambus sau suporti cu rafturi din bambus.
- Covoras pentru baie din bambus sau pietricele fluviale, naturale, asezate in fata cazii, cu rol de pardoseala.
- Organizator pentru baie cu doua sau mai multe sertare prelucrate din bambus.
- Bete din bambus sau placi din lemn de bambus, aplicate pe portiuni din tavan.
- Lampi din bambus sau din rattan, confectionate in design asiatic.
- Cosuri pentru rufe impletite din rattan sau bambus.
- Halate de baie in forma de chimonuri, va imbunatati aspectul de design asiatic.
-
Pardoseala din baie in stil asiatic
- Placile din piatra folosite in loc de gresie de diverse dimensiuni si culori aranjate in mod neregulat, ca in natura.
- Sau, un parchet exotic din bambus, (tec sau ardezie) cu placi de ardezie aplicate pe pereti, maxim 1 metru inaltime.
-
Accesorii decorative in stil asiatic sau oriental
- Lumanarile decorative si plantele de uz casnic sau orhideele vii, sunt tipice acestui stil.
- Peretii usori, separatori, subtiri, geometrici, pictati cu crapii ornamentali Koi, simbolul iubirii in Japonia si a prosperitatii in China.
- Tapetul cu pestii Koi sau cu heroglife asiatice sau cu ramuri de sakura cu flori – cires japonez, reprezinta alte modele asiatice.
Amenajare baie - 9. Amenajare baie in design Feng Shui
Feng Shui, in traducere: „vantul” si „apa”, sunt principii ale filozofiei chineze, care te invata sa fii in armonie cu locul in care traiesti. Specialistii in Feng Shui, cred ca respectarea regulilor acestei arte, aduce sanatate si prosperitate beneficiarului. Practica Feng Shui, functioneaza dupa teoria celor 5 elemente ( apa, foc, pamant, metal si lemn) si principiile Yin si Yang cu care trebuie sa fie in armonie. Energia Chi, care se misca continuu de la Yin la Yang, trebuie sa fie in echilibru pentru a fi benefica, pozitiva.
Astfel, pastrand ordinea, curatenia, aranjarea elementelor din baie dupa aceste principii, energia vitala chi, va fi pozitiva.
Un rol important in design Feng Shui o au si materialele, culorile si orientarea pieselor ce-l compun, in functie de punctele cardinale. Daca tii cont de aceste detalii, vei aduce in caminul tau, inclusiv in baia ta un flux de energie benefica.
In stiinta Feng Shui, baia, in care este focalizat elementul „Apa”, esential pentru viata pe pamant, este centrul energetic al casei. Elementul „Apa”, in practica chineza veche, simbolizeaza succes financiar si bogatie si influenteaza mult si celelalte energii ale casei.
Reguli Feng Shui pentru restabilirea echilibrului energetic in baie
-
Elementul „Apa” in Feng Shui
- Corespunde directiei Nord si baia trebuie amplasata (din constructie) in partea nordica a casei pentru a activa energia pozitiva Chi.
- Daca nu mai poti schimba pozitia baii, poti activa energia Chi cu ajutorul unei oglinzi sau prin mutarea usii, daca se poate.
-
Trucuri folosite in Feng Shui pentru a nu se pierde energia Chi
- Usa de la baie, nu trebuie sa fie vizavi cu usa de la intrare, pentru a evita scurgerea energiei Chi in afara casei.
- In conceptul feng Shui, energia vitala Chi se pierde prin toate tevile care transporta apa, inclusiv prin canalele de scurgere. Iti recomand sa utilizezi acoperitori din plastic pentru toate scurgerile de la: cada, chiuveta, cabina de dus etc..
- Vasul de toaleta trebuie sa fie izolat sau amplasat intr-un loc discret si acoperit cu capacul inainte de a trage apa. Astfel, previi pierderea energiei pozitive dar si accesul celei negative in interiorul baii.
- Cabina de dus sau cada trebuie sa fie pozitionate in directia Sud-Vest a baii. Daca au fost deja montate poti decora aceasta parte a baii cu decoratiuni care reprezinta elementul „Apa”: un acvariu, un fototapet care infatiseaza o cascada etc..
-
Alte principii Feng Shui pentru amenajare baie
- Elementul „Apa” este simbolizat prin culorile negru si albastru. Pentru a te bucura mai mult de energia pozitiva a elementului „Apa”, iti recomand sa folosesti nuante naturale de foc si de pamant: galben, rosu si oranj.
- Materialele naturale: marmura, lemn, bambus, ceramica, metal si piatra utilizate in finisajele baii, imbunatatesc energia din baie, prin acest decor original.
- Mentinerea ordinei si curateniei din baie pentru a nu acumula energii negative. Pentru a mentine ordinea trebuie sa-ti dotezi baia cu rafturi si dulapuri multifunctionale si cos de rufe acoperit cu capac. Aceste elemente te ajuta pentru o buna organizare si depozitare a produselor de igiena si a obiectelor din baie. Pentru ca rufele murdare acumuleza si degaja energie negativa, iti sugerezi sa tii cosul de rufe acoperit pana le speli. Poti chiar sa le gasesti alt loc de depozitare, in afara baii.Trebuie sa cureti constant obiectele sanitare, faianta si gresia pentru eliminarea energiilor negative. De asemenea toate recipientele goale, de la sapunul lichid, gel de dus, sampon, creme si lotiuni trebuie sa le arunci imediat.
-
Oglinda si alte decoratiuni in Feng Shui au rol in dirijarea si echilibrarea energiei Chi
- Oglinda, dupa practica Feng Shui, trebuie sa o aplici vizavi cu usa de intrare in baie pentru a orienta fluxul energiei pozitive Chi spre toata casa. Alta varianta ar fi sa montezi pe peretii din baie doua oglinzi, vis a vis, foarte utile cand iti aranjezi parul. Oglinzile nu terebuie sa fie ciobite sau patate, trebuie sa reflecte imagini clare si sa fie mereu curate.
- Energia Yin- intuneric, din baie produsa de elementul „Apa”, trebuie sa o echilibrezi cu elemente Yang – lumina, cu lumina benefica, plante si nuante calde.
- Daca baia nu este prevazuta cu fereastra iti recomand sa o decorezi cu elemenete Feng Shui. Poti opta pentru plante verzi, chiar ferigi, vase de aromoterapie cu esente naturale sau lumanari romantice. Vei crea un aer de spa cu efect de revigorare si relaxare.
Daca tii cont de aceste reguli Feng Shui, in amenajare baie, vei beneficia de un plus de armonie, echilibru si prospetime, te vei conecta la natura.
Detaliile despre stilul Feng Shui in amenajari interioare, le gasiti aici
Informatii despre decoruri in stil Feng Shui, si in alte stiluri artistice, vezi:
Amenajare bucatarie Feng Shui in 20 poze de inspiratie
Amenajare living in 211 imagini si 14 stiluri artistice
Pentru produsele asociate acestor amenajari, acceseaza Produse din bara de meniu a siteului intraconstruct.ro